İsrail Gazetesi Israel Hayom, “İsrail ve Mısır arasındaki barış anlaşmasının parçası olduğundan, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçişi için İsrail’in onayına ihtiyaç duyuyor” haberini verdi.

MISIR YARGISI İPTAL ETMİŞTİ, YENİ KARAR ÇIKARTILDI

Haberde, Nisan 2016'da Mısır ve Suudi Arabistan arasında iki adanın Suudi tarafına verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı ve El Sisi'nin de bunu onayladığı belirtilmişti. Fakat Mısır yargısı anlaşmayı iptal etmişti. Son zamanda gelen yeni bir yargı hükmüyle adaların verilmesi onaylandı. İsrail onayının ise Kahire'deki büyükelçilik aracılığıyla verildiği aktarıldı.

CAMP DAVİD ANLAŞMALARI'NIN PARÇASIYDI

İsrail'in onayının ise gerekli olduğu bilgisine yer verildi çünkü Sanafir ve Tiran adaları İsrail ve Mısır arasındaki Camp David Anlaşmaları gereği askerden arındırılmış bölge parçasıydı. Sanafir adası Tiran Boğazı'nda ve Suudi Krallığı'na ait fakat 1948 savaşı sonrası Mısır'a verilmişti.

TİRAN ADASI İSRAİL'İN KIZILDENİZ'E AÇILAN ROTASI

Gazete haberinde Tiran adasının önemine de yer verdi. Buna göre Akabe Körfezi'nin girişini kontrol eden stratejik bir noktada yer alıyor. Burası aynı zamanda İsrail ve Ürdün'ün Kızıldeniz'e geçiş rotası.

Kaynak: Time Türk