Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde uluslararası yasak silahlar arasında yer alan misket ve napalm bombaları cephede askerlerden çok sivillere karşı kullanılıyor. Geniş alana etki eden bombalar nedeniyle binlerce vatandaş hayatını kaybediyor.

Suriye’de uzun süredir yaşanan iç savaş en fazla hasarı sivillere veriyor. Özellikle başkent Şam’ın doğusunda bulunan Doğu Guta’da uluslararası yasak silahların sivillerin karşı kullanımı nedeniyle sivil kayıplar artıyor. Şam’ın kırsalında kullanılan uluslararası yasak silahlar cephelerde kullanıldığından daha fazla sivillere kullanılıyor. Bu silahlar arasında misket bombası ve napalm bombası olmak üzere iki çeşit silah bulunuyor. Kırsallara atılan misket bombaları daha geniş alana etki ediyor ve sivillerin uzuvlarının kopmasına neden oluyor. Napalm bombası ise değdiği her yeri yakıyor. Geniş bir alanda etkili olduğu için itfaiyeler bölgeye ulaşmakta zorluk çekiyor. Bu nedenle Şam kırsalında evler dükkanlar yanarken özellikle Duma bölgesi büyük bir oranda napalm bombasından etkileniyor.

Sivil Savunma Görevlisi Ebu Cafer, uluslararası kullanımı yasak olan silahların bölgede çok kullanıldığını ifade ederek, “Özellikle sivillere karşı kullanılıyor. Duma bölgesi bundan çok zarar görüyor. Napalm bombalarını pazarlara ve sivillerin yaşadığı bölgelere atıyorlar. Misket bombalarıysa en çok uzuvları etkiliyor. Misket bombasından parça tesirinin yüksek olması nedeniyle insanlar özellikle ayaklarını kaybediyor” ifadelerini kullandı.

Sivil Savunma Görevlisi Ebu Tarık ise uluslararası yasak olan silahları sivillere karşı herkesin gözü önünde kullanıldığını bildirerek, “Özellikle napalm bombalarıyla başa çıkmaz çok zor. Yaşadığımız en büyük zorluk söndürdüğümüz ateşin 10 dakika sonra yeniden başlaması. Böyle durumları suyla söndüremediğimiz için toprak veya ıslak battaniye kullanılıyoruz. Bu bombalar uluslararası kullanıma yasak olmasına rağmen özellikle sivillerin yaşadığı yerde kullanılıyor. Misket bombaları ise sivillerin çoğunlukla toplandığı alanlarda kullanılıyor. Semt pazarları, çarşılar, iş yerleri bundan çok etkileniyor. Uzuv kopmasına neden oluyor. Çok mağdur var” dedi.