Hükümetin temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan yeni yargı paketine tepkiler artarak devam ediyor. Alman Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis milletvekili ve Alman-Türk Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering, “Hukukla ilgili sorular ortaya konulacak ve cevaplandırılması gerekecek.” uyarısında bulundu. Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcü vekili Sawsan Chebli ise, “Almanya’nın Türkiye konusundaki önceliğinin hukuk devleti ile ilgili faslın masaya yatırılıp müzakere edilmesi olduğunun” altını çizdi.

İçinde “somut delil” yerine “makul şüphe” ile mahkeme kararı olmaksızın aramaların meşruiyet kazandırıldığı temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan AKP hükümetinin yeni yargı paketi ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) müdahaleleri Almanya’da sert tepkilere yol açtı. Konuyla ilgili özel demeç veren Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili ve Alman-Türk Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering, “Hukukla ilgili sorular ortaya konulacak ve cevaplandırılması gerekecek.” uyarısında bulundu.

AB Komisyonu tarafından açıklanan Türkiye İlerleme Raporunu hatırlatan Müntefering, “Umarım, endişeler ve problemler ortadan kaldırılır.” dedi. İlgili raporda AKP hükümetine özellikle yargı, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve yolsuzluklar konularında ciddi uyarılar yapılıyor ve sıkça ‘endişelerden’ bahsediliyor. AB Komisyonu’nun Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili müzakere sürecini canlandırmak istediğini ancak uyarılar da ortaya koyduğunu belirten Müntefering, Türkiye’den hukukla ilgili konularda cevaplar beklendiğini söyledi.

“ÖNCELİĞİMİZ HUKUK DEVLETİ FASLININ MÜZAKERESİ”

Aynı konuda açıklamada bulunan Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcü vekili Sawsan Chebli, “Almanya’nın Türkiye konusundaki önceliğinin hukuk devleti ile ilgili faslın masaya yatırılıp müzakere edilmesi olduğunun” altını çizdi. Chebli şunları söyledi: “Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesi gerektiği yönündeki görüşlerimizde bir değişiklik olmadı. Ancak şunu da ifade ediyoruz: Özellikle hukuk devleti ile ilgili faslın hızlı biçimde gündeme alınıp müzakere edilmesini istiyoruz.”

“AKP, YARGIYI ADIM ADIM ELE GEÇİRİYOR”

Temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan AKP hükümetinin yeni yargı paketi ile ilgili FAZ gazetesinde bir makale kaleme alan gazeteci Michael Mertens ise “Hükümet partisi AKP adım adım hukuk sistemini tamamen kendi boyunduruğu altına almaya çabalıyor. Dünya, Türkiye-Suriye sınırındaki Kobani’ye bakarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisi AKP sistematik biçimde devletin yargısını kendi denetimi altına alıyor.” dedi. “Erdoğan’ın HSYK’ya doğrudan müdahale yaparak 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk davalarını kapattırdığını” da ifade eden Mertens, “Bu Erdoğan için önemli zafer aşamasıydı.” dedi. Mertens ayrıca, AKP’nin HSYK’ya kendi yandaşlarını yerleştirmeyi de başardığını hatırlattı.

“GÜLEN HAREKETİNE KARŞI KİRLİ BİR SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR”

Bu arada AB Bakanı Volkan Bozkır’ın son Berlin ziyaretinde konuşması olarak katıldığı Friedrich-Ebert Vakfı’ndaki paneli yöneten gazeteci Daniel Gerlach da “Türkiye’de Gülen hareketine karşı kirli bir savaş yürütüldüğünü” söyledi. AKP politikaları ile ilgili bir yazı kaleme alan Gerlach, “İç politikada AKP yönetimi sanki kramplardan ötürü hiç hareket edemiyor izlenimi uyandırıyor.” tespitinde bulunarak şunları ekledi: “Merkezkaç kuvvetleri oldukça büyük: Rüşvet skandalları, Gülen hareketine karşı kirli savaş ve muhalif gazetecilere baskılar bu asabiyetin göstergesi.” dedi.