Ukrayna’nın tarafsız statüsünde değişiklik kararı alması ve NATO’nun Rusya sınırında yeni askeri üsler kuracağı yönündeki açıklamalara karşı Moskova askeri doktirini değiştirme kararı aldı. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Mihail Popov, “Yeni üyelikler ve askeri üslerin kurulması ile NATO’nun sınırlarımıza kadar gelmesi güvenliğimiz açısından birinci derecede önemli tehdit oluşturuyor…” dedi. Rusya’nın yeni tehdit algılamalarına göre değişecek askeri doktrin 2014 sonuna kadar hazır olacak.

ABD ve NATO’nun attığı adımların Rusya ile ilişkileri daha da kötüleştirdiği tespitinde bulunan Popov, “Rusya’nın NATO ile ilişkileri açısından ittifakın sınırlarımıza doğru genişlemesi kabul edilemez.” uyarısında bulundu. Arap Baharı ve Suriye’de yaşanan ihtilafın da askeri doktirinin değişmesinde etkili oldu.

NATO SINIRIN DİBİNE YENİ ÜSLER KURUYOR

Uzaya silah gönderilmesi ve stratejik füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesi Rusya açısından bir diğer tehdit algılamasını oluşturduğunu ifade eden Popov, “ABD, Baltık ülkelerinde askeri varlığını güçlendirmek istiyor. Onlar Estonya’ya tank ve zırhlı araç dahil askeri mühimmat gönderme kararı aldı. Tüm bunlar Rusya’nın hemen sınırının ötesinde olacak.” bilgisini verdi.

Rusya’nın askeri doktirinini 2010’da yenilediğini hatırlatan Popov, yıl sonuna kadar yeni doktrinin hazır olacağını söyledi. ABD ve NATO’nun stratejik saldırı potansiyelini artırma peşinde olduğunun daha açık hale geldiğini ifade eden Popov, “Onlar bunu küresel füze savunma sisteminin geliştirilmesi, hipersonik silahlar ve diğer yeni silahların geliştirilmesi pahasına yapıyor…” dedi.

Rusya’nın yeni doktirininde silah ve diğer askeri mühimmat üretiminde daha bağımsız bir yapı öngöreceğini vurgulayan Popov, “Hayat Batılı ortaklarımızın güvenirliliğinin geçici olduğunu gösteriyor. Maalesef tüm bunlar siyasi gelişmelerle ilgili…” değerlendirmesinde bulundu.

TAVİZLER RUSYA’DAN BEKLENİYOR

NATO’nun Rusya’nın düşmanı olmadığını ve asla Rusya’ya saldırmayı planlamadığı yönünde açıklamalar duyduklarını ve bu iyi niyetli açıklamalara inandıklarını kaydeden Popov, “Maalesef, son yıllarda ortaya çıkan adımlar çok farklı bir durum gösteriyor…” eleştirisi getirdi.

Rusya’nın Batılı ortakları ile eşit şartlarda diyalog kurmasına izin verilmediğini savunan Popov, “Uluslararası bir çok konuda herkes Rusya’dan tek taraflı olarak tavizler bekliyor… Ukrayna krizinde Rusya’nın rolü subjektif değerlendiriliyor. Yanlış ölçümler yapılıyor ve yanlış sonuçlar çıkarılıyor. Rusya’ya karşı kabul edilemez bir propaganda yürütülüyor. Rusya’nın yüzünde yeni bir düşman imajı çiziliyor. Rusya’nın politikaları da NATO açısından yeni tehdit olarak görülüyor…” dedi.

KIRIM’A SALDIRI RUSYA’YA SALDIRI ANLAMINA GELİR

Kırım’a yönelik herhangi bir saldırının Rusya’ya yapılmış olacağı uyarısında da bulunan Popov, “Kırım artık Rusya Federasyonu’nun bir parçası. Kırım’a yönelik bir saldırı Rusya Federasyonu’na saldırı anlamına gelir. Kırım’da Rus askerinin yerleştirilmesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararı ile gerçekleşti. Buradaki askeri varlık herhangi bir saldırıyı geri püskürtecek potansiyele sahip. Karadeniz Filosu ve Sivastopol’da bulunan askeri üs ülkenin güvenliğine katkı sağlıyor.” hatırlatmasında bulundu.