Gazetecilik bursu ile Amerika'ya giden ve ülkesindeki ırkçı rejim, dönüşüne izin vermeyince New York'ta 28 yaşında intihar eden siyahi gazeteci Nat Nakasa'nın naaşı 50 yıl sonra Güney Afrika'ya getirildi. Nakasa'nın tabutu Güney Afrika'ya hareket etmeden önce, Sanat ve Kültür Bakanı Nathi Mthethwa'nın da katılımıyla New York'ta da bir cenaze merasimi düzenlendi.

50 yıl önce ayrıldığı Durban şehrine bir tabut içindeki inen Nakasa için şehrin King Shaka Havaalanı'nda karşılama töreni düzenlendi. Törende konuşan Bakan Mthethwa, "Nkasa'ya elinden alınan vatandaşlığını geri vererek onurunu iade ediyoruz.” dedi.

1964'te Harvard Üniversitesi’nin Nieman Bursu’na layık görülen öykü yazarı ve gazeteci Nakasa'ya, Güney Afrika'daki azınlık beyazların apartayt (ırkçı) rejimi pasaport vermeyince, genç gazeteci bir daha geri dönmemek anlamına gelen “çıkış izni” ile ülkesini terk etmişti. Drum Magazin, Golden City Post ve Rand Daily Mail'de yazarak ülkesindeki siyahların özgürlük mücadelesine kalemiyle destek veren Nakasa, Harvard'ta okumasına rağmen vatanına dönemeyeceğini anlayınca bir arkadaşının deyimiyle “psikolojik bunalıma” girdi. Amerika'da da siyahlara ayrımcılık yapıldığını anlayan Nkasa, 1965 Temmuz'unda henüz 28 yaşındayken New York'un yüksek bir binasından atlayarak canına kıydı.

New York'taki Ferncliff Mezarlığı'ndan alınarak, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 20'nci yılı kutlamalarının yapıldığı zamanda doğduğu topraklara getirilen Nkasa, 13 Eylül’de çocukluk yıllarını geçirdiği Durban'ın Chesterville kasabasında tekrar toprağa verilecek.

Geçtiğimiz ay vefat eden Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Güney Afrikalı yazar Nadine Gordimer, Nkasa için şöyle demişti: "Afrikalı olmanın gururunu yaşayan bu toprakların kibar bir çocuğuydu. O arkasında bir umut bıraktı. İlerde geleceklerin kavuşacağı."

Nkasa'nın yaşamını anlatan "A Native of Nowhere" isimli bir de kitap yayınlandı.