Suriye’de iç savaş ve çatışmaların uzun sürmesi sebebiyle büyük kayıplar veren Nusayrilerin de Esed yönetimine sırtını döndüğü belirtildi. Çatışmalarda binlerce kişinin öldüğü Nusayrilerin Esed’in ordusundan ayrılmaya başladığı ifade ediliyor. Ordunun bel kemiğini oluşturan Nusayrilerin de çekilmeye başlamasıyla Esed yönetiminin savaşacak asker bulmakta sıkıntı çektiği belirtiliyor.

Suudi Arabistan’da yayın yapan El Vatan gazetesi, Esed yönetiminin kontrolündeki Tartus, Humus ve Şam bölgelerinde firar eden Nusayri askerlerin sayısında ciddi artış olduğunu yazdı. Yaşları 19 ve 30 arasında değişen çok sayıda kişinin askerden kaçtığı kaydedildi. Şebbiha milislerinin asker toplamak amacıyla üniversite öğrencilerinin kayıtlarını dondurma kampanyası başlattığı, buna karşılık çok sayıda kişinin ailesiyle birlikte Lübnan’a kaçtığı ifade edildi.

Esed yönetimi muhaliflerle devam eden savaşta çok sayıda askerin ölmesinin ardından, Irak’tan gelen çok sayıda savaşçının IŞİD ile mücadele etmek için ülkelerine dönmeleri ile asker sayısında büyük sıkıntı çektiğine dikkat çekiliyor. Ordunun bel kemiğini oluşturan Nusayrilerin de askerden kaçmaya başlaması ile savaşacak asker bulmakta ciddi sıkıntıların yaşandığı kaydedildi.

Öte yandan geçen hafta Suriye’de ilk kez Nusayriler Tartus’ta Esed yönetimine karşı gösteri düzenledi. Gösteriye müdahale eden güvenlik güçleri çok sayıda kişiyi de gözaltına almıştı. Söz konusu gösteri Suriye’deki Nusayrilerin ilk kez Esed yönetimine karış hoşnutsuzluğunu göstermesi açısından önem taşıyor. Suriye’de devam eden iç savaş ve çatışmalarda Nusayrilerden 60 bin kişinin öldüğü belirtiliyor.