ABD Başkanı Barack Obama, 1915'teki olaylarının yıl dönümünde daha önceki yıllarda yaptığının benzeri bir açıklama yaptı. Yaşanan olaylar için 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden biri diyen Obama, Ermenice büyük felaket anlamına gelen “Meds Yeghern”i anıyoruz dedi.

Osmanlı imparatorluğunun son zamanlarında 1,5 milyon Ermeninin katledildiğini ve ölüme yürütüldüğünü ifade eden Obama, ABD ve dünyada milyonlarca kişinin, ölümlerin ve acıların yasını tuttuğunu dile getirdi. 1915 olaylarına yönelik bakışını birçok kez dile getirdiğini ve bu düşüncesinde değişmenin olmadığını ifade eden Obama, “Tam, dürüst ve adil biçimde gerçeklerin kabul edilmesi ortak çıkarımızadır. İnsanlar ve ülkeler geçmişteki acılı hadiseleri kabul edip, onlarla hesaplaşarak daha güçlü büyüyecek ve gelecek adına daha adaletli ve hoşgörülü bir temel kuracaktır.” dedi.

ABD’nin de kendi tarihinin acı hadiseleriyle yüzleşirken bu tecrübeyi edindiğini dile getiren Obama, “Bu yolda hareket eden, sayıları giderek artan cesur Ermeni ve Türkleri de takdir ediyor ve hükümetim ve kendi hükümetlerinin desteğiyle daha fazlasını yapmaya teşvik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ermeni halkının cesaretinden övgüyle bahseden Obama, “1915 yılında adil olmayan bir şekilde hayatını kaybeden Ermenileri anmaktan onur duyarken, Ermeni halkının büyük düşmanlık ve acılar karşısındaki olağanüstü cesareti ve büyük direncinden ilham aldık. Ermeni-Amerikalıların, Amerikan toplumumuza, kültürümüze ve topluluklarımıza yaptığı sayısız katkıyı takdir ediyorum.” dedi. Obama, Ermeni halkının demokratik, barışçıl ve refah dolu bir ulus inşa etme çabasına destek olacaklarını vurguladı.

Dualarının dünyanın her yerindeki Ermenilerle birlikte olduğunu ifade eden Obama, bu tür katliamların bir daha olmasının engellemesi için her zaman hatırlanması gerektiğini ifade etti.