Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Brüksel’de hafta sonunda gerçekleşen AB liderler zirvesinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yu telefonla arayarak, Ukrayna konusunda tehdit ettiği iddia edildi. Batı basınında yer alan haberlere göre, Rus lider “iki hafta içinde Kiev’i alabileceğini” söyledi. Rusya’ya bir hafta süre veren AB liderleri olumlu gelişme olmaması durumunda ek yaptırım kararı alacakları uyarısında bulunmuştu.

İtalyan La Repubblica gazetesi Putin’in, Barroso’ya, “Eğer istersem, Kiev’i iki hafta içinde alırım…” dediğini yazdı. Putin’in bu cümleyi Barroso’nun Ukrayna’nın doğu kısmında bin kadar Rus askerinin bulunduğu iddialarını sorması üzerine söylediği ifade edildi.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, batı basınında yer alan iddialara cevap verdi. Uşakov, “Eğer Barroso gerçekten Putin’in sözlerini aktarmışsa, bu diplomatik geleneklere ters düşüyor. Bu doğru değil. Bence ciddi siyasi bir görevliye bunu yakıştırmıyorum… Bu sözler söylendi mi, söylenmedi mi? Bu sözler genel metinden koparılarak başka anlamlar yüklendi…” cevabını verdi. Uşakov, Rus ordusunun Ukrayna’da bulunduğu yönündeki iddiaları bir çok kez yalanladıklarını da hatırlattı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Galler’de 4-5 Eylül’de gerçekleşecek NATO zirvesine davetli olması tansiyonun yükseleceğini gösteriyor. Rusya sınırına 5 yeni üs kuracağı iddia edilen NATO’nun Kiev’e özel statülü ortaklık vermesi de değerlendiriliyor. Kiev tarafsız statüsünün değişmesi için yasal süreci başlattı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Donetsk ve Lugansk yerel milis güçlerin terörist organizasyon olarak ilan edilmesi için gelecek hafta çalışmalarını hızlandıracak.

Doğu Ukrayna’da operasyonlara devam eden Ukrayna ordusu da “Kurtuluş Savaşı” ilan etti. Ukrayna Savunma Bakanı Valeriy Heletey, bölgede devam eden operasyonun hedefinin bölgenin tamamı ile teröristlerden temizlenmesi olduğunu söyledi. Heletey, “Bu Kurtuluş Savaşı… onbinlerce hayata mal olabilir…” uyarısında bulundu.

Ukraynalı Bakanın açıklamalarına sert tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı, bunun provokatif bir girişim olduğunu, bunun bir savunma bakanı tarafından söylenmesinin ise inanılmaz olduğunu belirtti.