Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğaya bıraktığı ve sınırı geçerek Çin’e geçen vahşi kaplanının kışı Çin’de geçireceği bildirildi.

Çin’in resmi Xinhua ajansına göre, Putin’in Mayıs ayında doğaya bıraktığı üç kardeş Sibirya kaplanından biri olan Kuzya, yapılan araştırmaların ardından kış mevsimini Çin’de geçirecek.

Bir izleme cihazı ile etiketlenen Kuzya’nın güneye hareket ettiğini söyleyen çok uluslu bir sivil toplum örgütü Sınırları Aşan Nehirler Koalisyonu Koordinatörü Eugene Simanov, ''Kendimizi, Kuzya kışı Çin'de geçirecek diye hazırlamalıyız. Kuzya’nın vahşi yaşamını sürdürmesi için önemli. Dolayısıyla Çin’deki yerel halk, Kuzya’yı kümes hayvanlarıyla beslememesi gerekir.’’ diye konuştu.

Kuzya, geçen hafta Rusya'dan Çin'in Rusya sınırındaki Heilongjiang eyaletine geçmiş ve burada bir çiftliğe saldırmış, beş tavuğu da yemişti. Bunun üzerine köylüler durumu yetkililere bildirmişti. Yetkililerin endişesi ise köylülerin Çin tıbbında kullanılan ve binlerce dolara satılabilecek kaplanı vurması. Kaplanları sevmesiyle bilinen Putin’in doğaya salıverdiği kardeşlerden Borey ile İvanov geçen yıl Rusya'da açlıktan ölmek üzere bulunmuş ve Putin’in emriyle hemen bir iyileştirme merkezine sevk edilmişlerdi.

İNSANLARDAN UZAK TUTULUYOR

Çin Orman İdaresi bünyesindeki araştırma merkezi yetkilisi Jiang Guangshu, vahşi kaplanın doğaya salıverilmeden önce özel eğitimden geçirildiğini, insanlardan uzak tutulduğunu ve şu an bulunduğu bölgede ihtiyaç duyduğu tavşan ve yaban domuzu gibi gıdaları bulabildiğini söyledi.

Kaplanın bıraktığı sanılan kıl, dışkı ve izler Çin’in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinde yer alan Lesser Hinggan Dağı'nın geniş ormanlık alanda keşfedilmişti.

Jiang ayrıca, Kuzya'nın izini bulmak, yerini belirlemek ve koruma altına almak için Sibirya kaplanı uzmanlarının bölgeye gittiğini de ifade etti.

Çoğunlukla sınır bölgelerinde yaşayan ve özellikle Rusya’nın doğusu, Çin’in kuzeydoğusu ve Kore Yarımadası’nın kuzeyinde olmak üzere doğada 5 yüz taneden az Sibirya kaplanı bulunuyor. Çin, çoğu ülkenin kuzeydoğusunda yaşayan 18-22 tane Sibirya kaplanını numaralandırmış bulunuyor.