Rum Yönetimi ve siyasi partileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretini ve ziyaret sırasında yaptığı konuşmaları kınadı. Muhalefet partileri Rum Yönetimi'ni de “yanılgılara kapılmaktan vazgeçmeye ve Erdoğan’ın hareketlerini şikâyet etmeye” çağırdı.

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis tarafından yapılan açıklamada Erdoğan’ın bütün hareket ve söylemlerinin “Birleşmiş Milletler (BM) kararları, 1977-79 Doruk Anlaşmaları ve Ortak Açıklama çerçevesinin dışında olduğu” iddia edildi.

Erdoğan’ın, Yunanistan’ın Kıbrıs müzakerelerine müdahil olması söylemini sıklıkla tekrarlamasını “Yunanistan’a sorumluluk yükleme ve Türkiye ile eşitleme çabası” olarak niteleyen Hristodulidis, “Erdoğan'ın, AB’ye aday bir ülke olarak, müdahil olması için ilk önce, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de üye olduğu ve çözümden sonra da üye olmaya devam edeceği Avrupa Birliği’ni çağırmasını beklerdik.” dedi.

Türkiye’nin her zaman bir adım önde olacağı söylemini de “Pratikte Ankara’nın tam aksi politikaları izlediği için içi boş bir söylem.” diye niteleyen Hristodulidis “İşgale son verilmesi ve Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir ve Kıbrıs halkının beklentilerine cevap verecek bir çözüm bulunması için çalışma kararlılığımızı yinelemek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

SİYASİ PARTİLER: HÜKÜMET ERDOĞANI BM VE AB'YE ŞİKAYET ETMELİ

Öte yandan Rum Simerini gazetesi, Rum siyasi partilerinin Erdoğan’ın KKTC ziyaretiyle ilgili görüşlerini aktardı.

Gazeteye göre Sosyalist EDEK Partisi ve Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru Erdoğan’ın ziyaretini “yasadışı, tahrikkar ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını küçümseyici” diye niteleyerek, kınadı. Rum Yönetimi’ni, yanılgılara ve sahte duygulara kapılmak yerine “Erdoğan’ın yasadışı ziyaretini şikayet etmeye” çağıran Omiru, bu ziyaretin “her türlü uluslararası hukuk ilkesini ve Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini” savundu. Omiru Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin Barbaros araştırma gemisini Rum MEB’ine göndermesini BM’ye ve AB’ye “eşzamanlı şikayetlerde bulunmak zorunda olduğunu” da ekledi.