Rusya dışişleri bakanlığı Amerika'nın Moskova elçiliğinin opozisyon gruplara mali yardım etmekle Rusya'yı istikrarsızlığa sürüklemeye çalıştığını belirtti.
Dışişleri bakanlığı ayrıca kendini haber portalı olarak tanıtan BuzzFeed adlı sitenin aslında Amerika istihbarat servislerinin bir aracı olduğunu, 17 ocak tarihinde Rus diplomatik kurumların Amerika'da bankacılık işlemleri ile ilgili gizli bilgiler yayınladığını belirtti.

Rusya dışişleri bakanlığı böyle bir girişimin Amerika hükümetinden habersiz gerçekleşemeyeceğine değinerek, Rusya büyükelçiliği ve çalışanlarının banka hesapları dokunulmazlığının zedelendiğini duyurdu.

Rusya'da Mart 2018 tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşıldıkça başta Amerika olmak üzere batının Rusya'da renkli devrim oluşturmak veya en azından bu ülkeyi karıştırmak amacıyla Rusya'nın içişlerine yönelik müdahaleleri de bir o kadar artmış bulunmaktadır. Bu müdahalelerin en belirgin olanlarından biri ise hükümet karşıtı gruplara maddi ve medya desteğinin sağlanması ve ülkenin iç meselelerine yönelik saptırıcı kampanyaların sürdürülmesidir.

Rusya'da Seçim Kurulunun, başkanlık seçimlerinde adaylığını koyan muhalif Rus politikacı Aleksey Navalni'nin adaylığını düşürmesi ardından Navalni seçimleri boykot etme çağrısında bulundu.

Seçim Kurulu bu karara gerekçe olarak Navalni hakkında zimmete geçirme suçundan beş yıllık tecil edilmiş mahkumiyet kararını göstermişti.

Seçim Kurulu'ndaki oylama öncesi açıklama yapan kurul üyelerinden Boris Ebzeyev, Navalni hakkında verilen hükmün "ciddi” olduğunu ve bu nedenle Navalni'nin başkanlık için yarışmasına engel teşkil ettiğini belirterek diğer üyelerin de ret oyu kullanması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Hakkındaki mahkeme kararının "siyasi” olduğunu ifade eden 41 yaşındaki muhalif lider Navalni, Seçim Kurulu'nun kararının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dördüncü defa adaylığını koyduğu seçimleri boykot etme çağrısı yaparak yandaşlarından "Katsa kanunu" çerçevesinde kendi muhalefetlerini artırmalarını istemişti.

Navalni çağrısında, "Herkesten bu seçimleri boykot etmesini isteyeceğiz. Seçimin sonuçlarını tanımayacağız” dedi. Navalni ayrıca karara itiraz edeceğini açıkladı.

Rusya siyasi uzmanlarından Alexey Mukhin, Amerika'da Rusya karşıtı yaptırımların fikir babalarının büyük bir yanılgı içinde olduklarını belirtmekte.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ise Amerika'nın gerçekte asıl amacının Aleksey Navalni gibi batı bağımlısı bir politikacının iktidara geçmesi olduğunu ve tüm planlarını da bu yönde yaptığını belirtmekte. Putin'e göre Rusya'da yaşanan tüm kargaşa olayları ve itirazların arkasında batının eli bulunmakta ve Amerika liderliğindeki batı Rusya'da renkli bir devrim gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Batı açısından Rusya'da renkli devrimin tahakkuk bulmasıyla bu ülkede batı yanlı bir yönetimin iktidarı ele geçirmesine sebep olacak. Ve bunun için de Amerika ve Batılı devletler ellerindeki imkanları da kullanarak sözde Rusya'da insani hürriyet ve demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmak bahanesiyle bu ülkede bir renkli devrimin alt yapısı hazırlıklarını yapmaktadır.

Washington bu hususta kendi girişimlerini olumlu göstermek için ise Rusya'nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğunu iddia etmekte. Paul Sharikov'a göre Amerika ve Rusya ilişkilerinin bozulmasının asıl sebebinin, bugün Rusya meselesinin Amerika'nın bir iç siyasi mücadele meselesi haline gelmesi olduğunu belirtiyor. Rusya liderleri daha doğrusu Rusya 'da dahil Rusya'nın kontrolündeki ülkelerde renkli devrim için altı yapının hazırlanmasından kaygılıdırlar. Tüm bunlara rağmen Rusya'da yapılan son anketler uyarınca halkın %80'inin Vladimir Putin'in cumhurbaşkanı olmasını istediğini gösteriyor.