Rusya Dışişleri Bakanlığı Yeni Tehditler Departmanı Başkanı İlya Rogaçyov, ABD öncülüğünde terör örgütü IŞİD’e karşı başlatılacak savaşa katılmak için davet beklemediklerini, ancak IŞİD’in durdurulmasını desteklediklerini söyledi.

IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonun bir kulüp olmadığını ifade eden Rogaçyov, “Biz davetiye beklemiyoruz. Giriş bileti alma niyetinde de değiliz. Ancak Rusya Federasyonu IŞİD’e karşı savaşacak devletleri de destekliyor.” dedi.

Irak’ın savunma gücünün artırılmasına katkı sağlayarak Rusya’nın yardımda bulunduğunu hatırlatan Rogaçyov, “Biz askeri olmayan yardımlarımızı da genişletiyoruz. Biz Suriye’nin meşru hükümetinin aşırılık ve terörle sürdürdüğü mücadeleyi de destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelede koalisyon güçleri ile işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan Rus yetkili, “Ancak burada uluslararası hukuka tamamı ile uyulması önemli. Sorunun politize edilmemesi ve çifte standart uygulanmaması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Paris’te 40 ülkenin katılımı ile oluşturulan IŞİD’le mücadele deklarasyonunu imzalayan Moskova, bölgede yapılacak askeri operasyonlarda meşru hükümetlerden izin alınarak yapılmasını savunuyor. Özellikle Suriye konusunda Beşer Esed’in ordularına karşı bir operasyon yapılma riski Rusya’yı tedirgin ediyor.