Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Pentagon’un Suriye’de IŞİD’le mücadelede koordinasyon tekliflerine olumlu baktıklarını söyledi. Rusya’ya IŞİD’le mücadelede koordinasyon teklifinde bulunan ABD, görüşmelere Türkiye’nin de katılmasını önerdi.

ABD’nin teklifini değerlendirdiklerini ifade eden Konaşenkov, “Bugün uzmanlar teklifleri detaylı bir şekilde masaya yatıracak. Rus ve Amerikalı uzmanlar bir araya gelerek teknik detayları ele alacak. Genelde önerinin pratiğe dönebileceğini umut ediyorum.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Tonner, Rusya ve ABD arasında yapılacak koordinasyon toplantılarına Türiye’nin de katılabileceğini ifade etmişti. Tonner’e göre Türkiye, Rusya ile ikili platformda da görüşebilir.

Türkiye’nin hava sahasının ihlalinin ardından gerilen ortam üzerine Rusya Savunma Bakanlığı Ankara’ya ortak çalışma grubu oluşturulmasını teklif etmiş, Ankara da benzer bir teklifi Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği askeri ataşeliğine ulaştırmıştı.

Rusya 30 Eylül’den bu yana Su-25, Su-24M ve Su-34 savaş uçakları ve Su-30 jetleri ile Suriye’de IŞİD hedeflerini vuruyor. Suriye hükümetinin talebi üzerine bölgede operasyon yapan Moskova, tek meşru gücün kendileri olduğunu savunuyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ise BM Güvenlik Konseyi kararı ya da Şam hükümetinden herhangi bir talep olmadan Eylül 2014’de bu yana Suriye’de operasyon gerçekleştiriyor. Rusya, ABD’nin operasyonlarını hukuki bulmadığı için koalisyonda yer almayı reddediyor.