Avrupa Birliği (AB)'nin Ukrayna krizi sebebiyle Rusya’ya ek yaptırım için çalışmalara başlaması birlik içinden bazı ülkelerin tepkisine neden oldu. Macaristan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Slovakya ek yaptırımlara karşı olduklarını açıkladı.

AB liderleri dün yaptıkları toplantıda Avrupa Komisyonu ve Dış Eylem Servisi’ni görevlendirerek bir hafta içinde ek yaptırımların hazırlanmasını istedi. Galler’de 4-5 Eylül’de yapılacak NATO zirvesi sonrasında AB’nin ek yaptırımları değerlendirmesi bekleniyor.

Rusya’nın AB Temsilcisi Vladimir Çizlov, “Görevlendirme yapıldı. Ancak ilk yaptırımlarda olduğu gibi AB ülkeleri arasında birlik yok. En azından Macaristan, Slovakya ve Kıbrıs (Rum Kesimi) yaptırımlara karşı. Slovakya Başbakanı veto hakkını kullanacağını bile açıkladı” dedi.

AB’nin yeni yaptırımları mali enstrümanlar, petrol ve doğalgaz teknolojileri, çift amaçlı ürünler ve askeri-teknik işbirliklerini içerecek.

AB’nin yeni yaptırımlar konusunda isteksiz olduğunu savunan Çizlov, “Birçok AB lideri de ilk yaptırımların etkisiz olduğunu, ikinci yaptırımların da çıkmaza girdiğini görüyor. Onlar burada yeni bir şey icat edemeyecek.” yorumunda bulundu.