Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov, Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşı uygulanan ambargonun Avrupa Birliği ülkelerine 5 milyar dolara mal olacağını açıkladı.

Rossiskaya Gazeta’ya konuşan Fyodorov, “AB’den yıllık gıda ithalatı ortalama 15,2 milyar dolar. Biz yıl sonuna kadar bu rakamın en az 5 milyar dolar azalacağını öngörüyoruz.” dedi. Ukrayna’nın Rusya’ya olan gıda ihracatı da yarı yarıya azalarak 2 milyar dolara gerileyecek.
Amsterdam merkezli ING grup da yaptığı çalışmada Rusya’nın ambargosunun Avrupa Birliği’ne yıllık 9 milyar dolara mal olacağını ve 130 bin kişinin de işsiz kalacağını öngördü.

Rusya, AB ülkelerinden kaynaklanan açığı yerel üretimi teşvik ederek, Türkiye ve Latin Amerika ülkelerinden alımları artırarak karşılamaya çalışıyor. AB’den gıda alımının durması Rusya’da yıllık enflasyon hedeflerinin yüzde 7’nin üzerine çıkmasına neden oldu.

Rusya, Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını 7 Ağustos’tan itibaren durdurdu. Türkiye beyaz et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri alanında yeni şirketlerle Rusya pazarına girmek için çalışıyor. Türkiye Tarım Bakanlığı da yeni şirketler için garanti mektuplarını hazırlamaya başladı.

AB üyesi doğu Avrupa ülkelerinden yaptırımlara tepkiler sürüyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, Moskova’nın uzun vadeli tehdit algılaması sona erdiğinde ambargonun da kaldırılabileceğini ifade etti. Bunun için Ukrayna krizinin çözüm sürecine girmesi ve Batılı ülkelerin yaptırımları sonlandırması gerekiyor.