Kaynaklar zehirlenen eski çift taraflı casus Sergei Skripal'in “serbest ajanlıktan” zehirlenmiş olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar sinir gazıyla zehirlenen eski Rus ajanın “özel güvenlik şirketleri” ile çalışmak için istihbarat teşkilatındaki bağlantılarını kullanması sonrası hedef olmuş olabileceğine inanıyor.

SERBEST ÇALIŞMAK İSTEMİŞ OLABİLİR

Skripal'in eski MI5, MI6 ve GCHQ adıına çalışan ajanlarının sahip olduğu özel güvenlik şirketlerinde “serbest” olarak çalışmak için başvurmasının Rusya'da belirli kişilerin dikkatini çekmiş olabileceğini söylüyorlar.

Skripal'in eski ve yeni istihbarat teşkilatıyla iletişimde kalmış olduğu belirtildi. Araştırmacılar bu bağlantıların çalışmak amaçlı kullanıp kullanılmadığını inceliyor.

İngiltere'de çok sayıda özel güvenlik şirketi var ve bu şirketler ticari ya da devletten şahıslar için, Kremlin'in iktidar yapısıyla ilgisi bulunan önemli kişileri aktif olarak inceliyorlar.

TRUMP'IN RUSYA DOSYASIYLA İLGİSİ YOK

Eski MI6 Ajanı Christopher Steele tarafından yönetilen iş istihbaratı firması Orbis kaynaklarına göre, Skripal'in Trump'ın Rusya seçimlere müdahale araştırmasına bir katkısı yok. Ancak başka taraflarca Amerikan başkanına yönelik araştırmalarda görev almış.

Polisin sinir gazından zehirlenen 21 kişiye dahil olduğunu belirttiği ve hastaneye kaldırılan kişiler arasında ise Dedektif Çavuş The Nick Bailey de var.

MI6'YA ÇALIŞMIYORDU VE KENDİSİNE YENİ KİMLİK VERİLMEDİ

Güvenlik kaynaklarının The Independent'a aktardığına göre 66 yaşındaki Skripal MI6'da aktif olarak çalışmıyordu ve tehdit altında bulunmuyordu. Bu ise ona yeni bir kimlik verilmediği ve toplum içinde kendi adıyla açıkça yaşadığı anlamına geliyor.

SENARYOLAR ARAŞTIRILIYOR

Araştırmacılar, saldırganların İngiltere'ye vazifelerini yerine getirmek için uçmuş olabileceği ve ardından muhtemelen bireysel olarak ayrılmış olabilecekleri ihtimalini araştırıyor. Saldırının ise “uyuyan” ajanlar tarafından gerçekleştirilmesini de ihtimal dahilinde olduğu kaynaklarca ifade ediliyor ancak bu çok ihtimal verilen bir senaryo değil.

Kaynak: Time Türk