Batının Afrika'ya müdahalesinden ve sömürgeciliğinden bıkan Afrikalılar; kıtaya soykırım, kıtlık ve savaştan başka hiçbir şey getirmeyen vahşi batıya başkaldırıyor. 2016 yılının Aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden “veto hakkı dâhil iki daimi temsilcilik” isteyerek dikkatleri üzerine çeken Afrika Birliği, bu kez de Gine Devlet Başkanı Alpha Conde'nin “Batının öncülüğüne ihtiyacımız yok” çıkışıyla gündemde. Afrika Birliği Başkanı sıfatıyla Fas'ta konuşan Conde, kıta ülkelerinin kendilerine güvenmelerini gerektiğini vurgulayarak, “kendi sorumluluğumuzu üstlenmeliyiz. Avrupa'ya bel bağlayarak ilerlememiz imkânsız” demiş ve Afrika liderlerine batıyla olan göbek bağını kesme çağrısı yapmıştı.
AFRİKALI LİDERLER BATIDAN KURTULMAK İSTİYOR

“Afrika ülkeleri batılı ülkelere bağımlı olmaktan vazgeçmeli” diyen Gine Devlet Başkanı Alpha Conde'nin sözleri Afrika'da gündeme oturdu. Conde'nin açıklamalarının aslında birçok Afrika liderinin batıya bakışıyla örtüştüğünü vurgulayan Afrika Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Görevlisi El-Musevi el-Aclavi, “Conde'nin sözleri kıtanın gelişimine öncelik veren Afrikalı liderlerin düşüncelerini yansıtıyor. Batının Afrika politikalarını eleştiren birçok Batı Afrikalı lider var. Özellikle batının Afrika ülkelerinin yönetim şekillerine ilişkin şart koymaya hakkı olmadığını söylüyorlar” dedi.

KITADAKİ TERÖRÜN EN BÜYÜK MÜSEBBİBİ BATI

Batının kendi çıkarları doğrultusunda Afrika ülkelerinin iç işlerine müdahale ettiğini hatırlatan El-Musevi el- Aclavi, “Afrika'nın sahil kuşağındaki Mali, Nijer, Burkina Faso, Çad ve Moritanya'daki siyasi istikrarsızlık ve tırmanan terörün en büyük müsebbibi Fransa'dır. Bu ülkelerin iç işlerine müdahale eden Fransa, aynı politikayı Libya'da da uyguladı. Bu sebeple Conde'nin Fransa'ya dair açıklamaları, doğrudan Fransa'nın yeni seçilecek cumhurbaşkanına verilmiş mesajlardır” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SORUN ‘GIDA VE GÜVENLİK'

Afrika Birliğinin iyi yönetim ve demokratikleşme konularında çok büyük ilerleme kaydettiğinin altını çizen Aclavi, “Afrika için esas zorluk siyasi yönetim ile rejim arasındaki bağlantının kopukluğundan kaynaklanıyor. Kötü ekonomik koşullar, açlığa karşı alınması gereken önlemler ve güvenlik, Afrika kıtasında yaşayanlar için en başta gelen öncelik olarak duruyor. Kıtada yaşanan tüm ihtilaflar gıda eksikliğinden ve güvenlik zafiyetinden ileri geliyor” ifadelerini kullandı.

BATININ TEK BİR DERDİ VAR: SÖMÜRMEK

Gine Cumhurbaşkanı Conde'nin batıya karşı çıkışını ‘güçlü ve cesurca' diye niteleyen Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Rabat Direktörü Halid eş-Şarkavi es-Semmuni de, batıya yönelik bu eleştirilerin “Afrika adına Afrika Birliği Başkanı sıfatıyla” yapıldığına dikkat çekti. Birçok Afrikalı liderin kıtanın doğal kaynaklarını, iş gücünü ve kapasitesini Fransa başta olmak üzere batılı ülkelerin yardımına hiçbir ihtiyaç duymadan yönetebildiğini belirten Semmuni, “Batı, Afrika'nın gelişmesiyle, modernleşmesiyle veya demokrasisiyle asla ilgilenmiyor. Batının tek ilgilendiği konu Afrika ülkelerini sömürmek” diye konuştu.

BATI GÖLGE ETMESİN YETER

Gün geçtikçe gelişen Afrika kıtasının ne yönlendirilmeye ne de vesayete ihtiyacı olmadığını dile getiren Semmuni, “Hiç kimse Afrika'nın geleceğini kurtaracağını iddia etmesin. Afrika'nın geleceği ve kaderi kendi ellerinde. Gelecek maddi ve manevi kaynaklarla elde edilir. Kendi gelişimini tamamlayan bir Afrika, yarın batıyla bile rekabet edebilecek güce kavuşur” diyerek meydan okudu.

SOYKIRIM, KITLIK VE SAVAŞTAN BAŞKA BİR ŞEY GETİRMEDİLER

Conde'nin Afrika ülkelerinin kendilerine güvenmesi gerektiğini vurgulamak için batıya karşı bu çıkışı yaptığını söyleyen Semmuni, “Afrika halkları güçlü ve bağımsız ülkeler kurmalı. Kendine güven Afrika'nın iradesini ortaya çıkartır. Bir asırdır üçüncü şahıslar ve batının sömürdüğü kıta; soykırımlara, kıtlıklara ve savaşlara sahne oldu. Batılı ülkeler Afrika'yı süt veren inek olarak görüyor ve bu sütü kendine almak istiyor. Bu süt veren inek Afrikalılarındır ve bundan sonra kendi halkını besleyecektir” dedi.

CONDE'DEN BATIYA TARİHİ AYAR

Fas'ın Meknes kentinde devam eden ‘9. Afrika Ülkeleri Tarım Konferansı'nın açılışında bir konuşma yapan Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde şunları söylüyor: “Batılı ülkeler, bize ne yapmamız gerektiğini söyleyemez. Afrika, kalkınmak için yolunu kendi çizmeli. Afrika Batılı ülkeler ile Afrika Kıtası'ndaki frankofon ülkeleri de Fransa ile göbek bağını koparmalı” demişti. Batının öncülüğüne ihtiyaç duymadıklarını ifade eden Conde, “Afrika Kıtası kendisine güvenmeden bunları başaramaz, kendi sorumluluğumuzu üstlenerek bunu yapmalıyız. Avrupa'nın mali yardımlarına bel bağlayarak ilerlememiz imkânsız.”

AFRİKA'YI ANLAMAK İSTEYENLER İÇİN BAZI NİTELİKLİ KİTAPLAR

Afrikalılar, Ali Mezruî, İnsan yay.

Osmanlı-Afrika İlişkileri, Ahmet Kavas

Geçmişten Günümüze Afrika, Ahmet Kavas

IMF Ölüm Yardımları, Dambisa Moyo Moyo

Kaynak: Yeni Söz