Esed rejiminin zulmünün Suriye’nin sınırlarını aştığını ispatlayan cinayetlere yakın zamanda bir yenisi daha eklendi. Hayatını gazetecilikten kazanan Suriyeli anne-kız İstanbul’da vahşice bir saldırı sonucu öldürüldü. Ancak sıradan bir cinayet vakası olmayan bu vahim olayın öncesi de var.
Suriye’deki devrimci ve tanınmış aktivistlerden Orouba Barakat ile gazeteci kızı Halla Barakat’ın, kimselerin gerçekleşmiş olmasına akıl sır erdiremediği bir cinayet vakasında öldürüldü.

Yaşadıkları evde boğazları kesilmiş halde bulunan Suriyeli anne ve kızın öldürülmesi olayı “Suriye istihbaratı onları susturdu” şeklinde yorumlanırken ailenin bu yöndeki şüpheleri derinleştiren tehditler aldığı belirtildi.

Zira hem Türkiye hem Arap kamuoyunda büyük yankı bulan cinayetin detaylarında ailenin son iki yılda yaşadığı ve yine dünya kamuoyunda yankılanan başka acı ölümler de var.

Olay nasıl ortaya çıktı?

Bu tüyler ürperten olayı kız kardeş Shaaza Barakat sosyal medya üzerinden attığı bir mesajla duyuldu.

"Bıçaklamışlar... 40 seneden beri suçluları bulur, gazetelere manşet yapar, onları ifşa ederdi. Şimdi o ve kızı Halla'nın ismi manşetlerde... Bunu yapanlar, zulüm sizi nerede olursanız olun bulacak! Bu yaptığınız, Allah katında kaybolmayacak" şeklindeki duygusal içerikli mesajda Shaaza Barakat, ablası Orouba Barakat ve kızı Halla Barakat'ın acısını paylaştı.

Aynı zamanda Filistin’in Gazze şehrine yardım götüren Mavi Marmara yolcularından olan Shaaza Barakat, Şubat 2015'te ABD'de katledilen 3 Müslüman gencin de teyzesi.

Neden hedef oldular?

Ülkelerinde yaşanan acılara duyarlılıklarıyla bilinen ailenin Esed rejiminin işlediği zulme muhalif oldukları biliniyordu. Öyle ki 60 yaşındaki Orouba Barakat, Suriye'deki cezaevlerinde işkence gören devrimcilerle ilgili çok önemli röportajlar yaparak uluslararası sahada ses getiren işlere imza atmıştı. Daha 22 yaşındaki kızı Halla Barakat Huffington Post Arabi’de editör olarak çalışırken ülkesinde yaşanan zulme kayıtsız kalmamak da annesinin izinden gidiyordu.

Turgut Özal ile röportaj yapmıştı

Cinayetin ardından ortaya çıkan detaylarda Suriyeli gazeteci Orouba Barakat’ın 1983’te Turgut Özal ile röportaj yaptığı ortaya çıktı.

Bu fotoğrafı gazeteci Barakat’ın kendisi gibi gazeteci olan 22 yaşındaki kızı Halla Barakat’ın, sosyal medya hesabı üzerinden geçen sene paylaştı.

Fotoğrafın yanına ise "Annem, Türkiye Başbakanı Turgut Özal'la röportaj yapıyor. Senin gibi olmak için mücadele edeceğim" notunu iliştirmişti.

Barakat ailesinin yaşadığı acı ölümler

İki yıl önce ailenin başına gelen bir diğer saldırıda 3 Müslüman genç olan Deah Barakat, eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve eşinin kız kardeşi Razan Muhammed Ebu Salha, ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde silahlı bir saldırı sonucu katledilmişti. Üstelik bu cinayet düğünlerinden 6 hafta sonra gerçekleşmişti. 

ABD'deki cinayetin sorumlusu olarak 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks tutuklanırken Batı medyasının 3 Müslüman gencin “otopark kavgası” sebebiyle öldürüldüğü iddialarını Shaaza Barakat yalanlamıştı. O dönem tutuklanan Hicks'in İslam düşmanı olduğunu belirten Barakat:

"Katil komuşuları, yeğenim Deah'ın eşi Yusor'u her gördüğünde sırf başörtülü olduğu için ona küfrettiğini daha önceden biliyordum. Haberi ilk duyduğunda inanamadım. Deah öyle iyi, öyle tatlı bir çocuktu ki onun hiç kimse ile bir husumeti olmazdı. Şokunu hala atlatamadım. Fransa'da yaşanan saldırı sonrası dünya tepki için ayağa kalktı fakat ABD'de öldürülen Müslüman olduğu için dünya bu duruma sessiz kaldı" sözleriyle duruma tepki göstermişti.

ABD'de öldürülen 3 Müslüman genç

Bu olaydan bir yıl önce ise yani 2014 yılında Shaaza Barakat'ın 19 yaşındaki oğlu Suriyeli muhacirlere yardım için gittiği kampta vurularak şehit edilmişti.

Kaynak: Diriliş Postası (Muhammed Şimşek)