Suriyeli on binlerce vatandaş, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Rus ve İran askerlerinin katliam yaptıkları gerekçesiyle Türkiye'ye sığınmak için sınıra yürüyor.

Dün 10 bin kişiyle başlayan ve bugün akşam üzeri sayılarının 80 bine yaklaştığı belirtilen Suriyeli vatandaşların Türkiye sınırlarına akın ettiği belirtildi. Suriye ajansı Şehbe Bers'e konuşan vatandaş, "İran, Rusya ve Esed askerleri bizi katlediyor. Bu şeytanların askerlerinden kaçıp Türkiye topraklarına sığınmak için geldik." ifadelerini kullandı.

Suriyeli yaşlı kadın ise ağlayarak, "Rus uçakları bir taraftan, IŞİD bir taraftan, Esed'in askerileri bir taraftan bize saldırıp öldürüyorlar, ne yapalım. Allahım yardım et." nidasında bulundu. Yüzünü örterek konuşan Suriyeli diğer vatandaş ise duygularını şöyle dile getirdi: "Biz Humus'tan geliyoruz. Annem, babam, kardeşim katledildi. Çok zor durumdayız, ne yapacağız? Şii, Rus ve Esed'in adamları, her tarafımızı sarmış. Ey Araplar neredesiniz? Türkiye nerdesin? Suud, Katar, ey Müslüman ümmeti neredesiniz? Biz ölüyoruz."

Suriye'den kaçan vatandaş ayrıca, Türkiye'ye gelmek için bin dolar para ödediklerini ileri sürdü.

Öte yandan, bugün Londra'da düzenlenen basın toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus savaş uçaklarının son 2-3 gündür çok ciddi bombardımanlarla sivilleri hedef aldığını belirtmişti. Davutoğlu, Rusya'nın desteğiyle Halep'e son 5 yılın en korkunç saldırının gerçekleştiğini belirterek, "10 bin kadar kişi sınırımızda ve 30 bin kadarı da şu anda sınırımıza doğru yürüyor." ifadelerini kullanmıştı. Suriye'den Türkiye'ye binlerce mültecinin akın etmesi ise kameralara yansıdı. Görüntülerde, binlerce mültecinin çocukları, aileleri ve yanlarında taşıyabildikleri eşyaları ile birlikte Türkiye sınırına doğru yürüdüğü görülüyor.

BM Güvenlik Konseyi'nden olumlu bir karar çıkacağına dair tüm ümitleri yitirdiklerini ifade eden Ahmet Davutoğlu, "Onların yaptığı tek şey sadece lüks yerlerde diplomatik oyunlar oynamak. Halep'teki 300 bin kişi kaçtığında onları kim koruyacak?" ifadelerini kullandı.