Dünyanın en huzurlu, demokrat ve zengin ülkelerinden biri olan Norveç'in, aldığı terör tehdidinden dolayı huzuru kaçmış durumda. Polis, her ne kadar halka, ''Normal hayatınıza devam edin.'' duyurusunu yapsa da, yerel medyanın attığı manşetler halkın huzursuz olduğunu ifade ediyor.

Bundan tam 3 yıl önce Norveç, kendi içinde yaşadığı acı terör olayıyla sarsılmıştı. İslam düşmanı aşırı sağcı Breivik, 22 Temmuz 2011'de başkent Oslo'da düzenlediği terör saldırısında çoğunluğu gençlerden oluşan toplam 77 kişiyi acımasızca katletmişti. Hatta Breivik, mahkemede verdiği ifadede, katliamı, ülkeyi Müslüman ve yabancılardan temizleme amacıyla işlediğini söylemişti.

Norveç istihbarat kuruluşu Polis Güvenlik Servisi (PST), hafta başında IŞİD'e bağlı bir grup militanın Norveç'te terör saldırısı düzenlemek amacıyla yola çıktığını duyurdu. Terör uzmanları, militanların Avrupa kıtasındaki ilk hedefinin Norveç olduğunu iddia ediyor. İstihbarat yetkililerin verdiği yeni bilgilere göre, Norveç'ten gerek Irak -Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) gerekse Suriye'deki iç savaşa katılan Norveç vatandaşlığına sahip militanların sayısı 50'nin üzerinde. Hatta Norveçli yetkililere göre bu militanlar özellikle IŞİD içerisinde merkezi rol oynuyor.

Polise göre Norveç'ten İŞİD'e katılan militanların kimlikleri henüz bilinmiyor. Polis kimlikleri tespit etmeye çalışıyor.

Daha önce Breivik katliamında olduğu gibi şu anda da yurtdışında tatilde olan güvenlik görevlilerinin acilen göreve çağrıldı. Sınırlarda, tren istasyonlarında, havalimanlarında ve şehir merkezlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ülke genelindeki sağlık birimleri, itfaiye görevlileri ve güvenlik güçleri olası bir saldırı için hazır kıta bekliyor. Şu anda neredeyse tüm Norveç, dünya savaşları dışında tarihi bir seferberlik halini almış durumda.

Yerel medyaya konuşan halk ise, bu türlü tehditlerin Norveç'teki imajını zedelediğini vurguluyor. Norveç'in en büyük günlük gazetesine konuşan M.F ve S.M çifti, bu tür tehditlerin, insanların Norveçli Müslümanlar hakkında kötü bir imaja kapılmasından neden olacağını, kendilerinin ise bundan son derece endişe duyacaklarını kaydediyor. Norveç'te doğma büyüme Pakistanlı A.H. ise, bu tür tehditlerin oldukça mantıksız olduğunu belirtiyor. Bazı Norveçli müslümanlar ise eğer böyle bir mesele patlak verirse, Norveç'i diğer Norveçliler gibi koruyacakları sözünü veriyor.

Suriye, Irak ve Somali gibi ülkelerde savaşan Norveç ikametli insanlarla ilgili haberler, ülkede halkın tepkisine yol açıyor