Olayın faili olduğu öne sürülen 70 yaşındaki şahıs terörden suçlu bulunursa Çek Cumhuriyeti'nde ömür boyu hapis yatacak.

OLAY MAHALLİNE ARAPÇA YAZILI MESAJ BIRAKTI

Şahsın iki trenin çarpışmasına sebep olduğu ve olay mahalline Müslümanlara yönelik kışkırtma amacıyla Arapça yazılı bir mesaj bıraktığı belirtildi. Çek savcılar yerel medyaya başkent Prag'ın kuzeyinde yer alan Mlada Boleslav şehrinde şahsın ağaçları keserek tren yoluna düşmesine kasten neden olduğunu belirtti. Devlet savcısı Marek Bodlak şahsın olay mahallinde, “bir cihatçı tarafından yazıldığı fikrini uyandıran karmakarışık şekilde yazılmış” tehdit mesajları bıraktığını ifade etti.

ÇEK YASASI: HALKI PANİĞE SEVKETMEK DE TERÖR SUÇU

Independent'ın haberine göre geçen yıl Haziran ve Temmuz aylarında meydana gelen tren kazalarının faili addedilen şahıs şu an tutuklu bulunuyor. Çek gazetelerinden Lidove noviny'ye konuşan savcı Bodlak, “Çek vatandaşı olan şüpheli şahıs, halk arasında Müslüman göç dalgasına karşı endişe uyandırmak ve terör saldırılarını yönetmekle suçlanıyor” diye ekledi. Çek Cumhuriyeti yasalarına göre adı bilinmeyen şahsın işlediği öne sürülen fiil, “halkı ciddi şekilde korkutmak” girişimi de terör saldırısı sınıfı suçlara giriyor.

"YABANCI DÜŞMANLIĞI VE İSLAM KARŞITLIĞINI KÖRÜKLEDİ"

Herhangi bir yaralanmaya sebep olmamasına rağmen tren kazalarının Avrupa'nın merkezindeki ülkede sosyal medya üzerinden bir “yabancı düşmanlığı” ve “İslam karşıtlığı” dalgasını tetiklediği Çek haber sitesi Britske listy tarafından haberleştirildi. Ünlü bir üİslam karşıtı eylemci olan Martin Konvicka'nın ise mesajın şüphe uyandıran ve Latin alfabesine çevrilen içeriğinden bahsetmeksizin Müslümanları saldırılar nedeniyle kınadığı bilgisine yer verildi.

Kaynak: Time Türk