CIA ve FBI’a yönelik ağır sözler sarf eden Trump, önceki gün de NATO için “eskidi artık” demişti. Dün ise Avrupa Birliği’ni haşlayan Trump, AB’nin ABD’yi ticarette zayıflatmak için kurulduğunu, birliğin Almanya'nın bir aracına dönüştüğünü, İngiltere’nin akıllı bir hamle ile buradan çıktığını söyledi.
Avrupa ise Fiat-Volkswagen kapışmasına sahne oluyor. Birbiri ardına açıklama yapan Avrupalı liderler, “Trump Birliğimizi dağıtamaz” dedi. Ancak sözlerine kendileri de inanmamış gözüküyor. Yorumcular ise AB'nin Türkiye'den para dilenme günlerinin yakın olduğu görüşünde.

PKK DESTEKÇİSİ FIAT'IN İPİ ÇEKİLİYOR

ABD Çevre Koruma Ajansı, PKK'ya mayın sağlamasıyla da tanınan İtalya-Amerika ortaklığına dönüşen Fiat Chrysler (FCA) şirketine emisyon hilesi yaptığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Volkswagen ve Deutsche Bank dalaverelerini unutan Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Avrupa Komisyonu'ndan çevre düzenlemelerine uymayan Fiat araçlarının satıştan çekilmesini sağlamasını isteyince iki ülke karşı karşıya geldi. 

ABD'DEN SONRA ALMAN DA ÇAKTI

Ekonomilerinin lokomotifi olan otomotiv sektöründeki hilelerin ardı ardına patlak vermesi sadece şirketleri değil siyasetçileri de vurdu. Fiat'ın hileli cihaz kullandığını aylardır bildiğini öne süren Almanların, “Fiat şu ana kadar olayın açıklığa kavuşmasına katılmayı reddetti ve komisyon Fiat araçları için bir geri çağırma yapılmasını sağlamalı” şeklinde sözleri İtalya'yı kızdırdı. Almanların isteğine sert tepki gösteren İtalya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Graziano Delrio, araçlarında yasa dışı aygıtların olmadığını iddia etti. İtalyan Çevre Bakanı Gian Luca Galletti ise “Kimseden ders alacak durumda değiliz ” açıklaması yaptı.

TRUMP AB'YE ‘TEKME TOKAT' DALDI

AB'nin ABD'yi ticarette zayıflatmak için kurulduğunu söyleyen Donald Trump, Avrupa Birliği'ni Almanya'nın bir “aracı” olarak niteleyerek “Bu yüzden İngiltere'nin buradan çıktığı için çok akıllı olduğunu düşünüyorum” dedi. Trump'ın İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından diğer ülkelerin de AB'den ayrılacağına inandığını söylemesi üzerine konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel Avrupa'nın kaderinin Avrupa'nın elinde olduğunu söyleyerek,  “Başkan'ın yemin törenini bekliyorum, sonra tabi ki onunla her seviyede çalışacağız” sözleriyle ezik bir tavır sergiledi. Trump daha önce de Almanya'ya mülteci politikası konusunda ağır eleştiriler getirmişti. 

HOLLANDE'DAN ‘YIKILMADIK' MODU

Trump'ın Alman Bild ve İngiliz The Times of London gazetelerine verdiği röportajlarda AB'yi eleştirmesine bir tepki de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'dan geldi. Hollande, Paris'ten ayrılan ABD Büyükelçisi Jane Hartley için düzenlenen veda töreninde konuştu. AB'nin dışarıdan tavsiye almaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Hollande, “AB, ABD ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. Bir kez daha söylüyorum. Avrupa her zaman transatlantik iş birliğini sürdürmek arzusundadır ancak bunu kendi değerleri ve çıkarları doğrultusunda gerçekleştirecek. Ne yapması gerektiği konusunda dışarıdan tavsiye almaya ihtiyacı yok” dedi.

AB: BİRLİĞİMİZİ DAĞITAMAZ

2 gün sonra ABD başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump, NATO için “Eskidi artık” derken, AB'den ayrılma kararı alan İngiltere'yi övmesi ve ABD'nin AB'yle birlikte Rusya'ya uyguladığı yaptırımları kaldırma sinyali vermesi Avrupalı liderleri panikletti. AB'nin devam edeceğini savunan Avrupalı liderler, “Birliğimizi dağıtamaz” açıklaması yaptı. 

ALMANYA HAYRET İÇERİSİNDE VE TELAŞLI

Büyük bir travma yaşayan Avrupa ülkelerine hoşnutsuzluk ve umutsuzluk bulutu çökerken, Almanya Dışişleri Bakanı Franz-Walter Steinmeier, önceki gün AB bakanlarıyla yaptığı toplantıda “Bu sözler AB içinde hayret ve telaşa yol açtı. Ben de kaygılıyım ve düşüncelerimi NATO Genel Sekreteri ile paylaştım” itirafında bulundu. Trump'ın ABD'de faaliyet gösteren Alman otomotiv firmalarına ülkede üretim zorunluluğu getirme planına da değinen Steinmeier, “Ben ABD yönetiminin uluslararası hukuk kurallarına ve yapılan anlaşmalara bağlı kalacağını düşünüyorum” dedi.

AVRUPA KOMİSYONU YALTAKLANMAYA BAŞLADI 

AB'nin ABD için ne kadar önemli bir müttefik olduğunu Trump'ın er veya geç anlayacağına inandığını vurgulayan Avrupa Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise CNN televizyonuna, “Eninde sonunda Washington'daki herkes başarılı bir AB'nin, ABD'nin stratejik çıkarlarına uygun olduğunu anlayacak, eminim” şeklinde konuştu. 

AB TİTRİYOR

ABD'nin korumasını kaybetme korkusu yaşayan AB'li yetkililer, kapalı kapılar ardındaki kulislerde, “NATO ittifakı Trump'ın başkanlığını da atlatır. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan NATO'nun yararını Atlantik'in her iki kıyısındaki diplomatlar da iyi biliyor. Trump'la oluşan kuşkucu yaklaşım bunu değiştirmez. Zirve görüşmeleri ve hızlı toplantılar serisiyle anlaşmazlığı gideririz” sözleriyle teselli arıyor.

MİADI DOLAN KERRY ‘GÜLDÜRDÜ'

Trump'ın Merkel'i mülteciler konusunda eleştirmesine tepki gösteren ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Bir başka ülkenin politikasına müdahale etmesi uygun bir davranış değil” sözleriyle dünya kamuoyunu güldürdü. Trump, “Bence Merkel kaçakları ülkeye almakla felaket bir hata yaptı. Kimse bu insanların nereden geldiğini dahi bilmiyor. Yani bence çok büyük bir hata bu. Merkel'le görüşeceğim. İnsanlar hata yapar” demişti.

Kaynak: Yeni Söz