Amerikalı yazar ve emekli Profesör James Petras, Trump’ın İran’la yapılan nükleer anlaşmadan geri dönerek İsrail’i ve Amerika’daki İsrail lobisini memnun etmek istediğini söyledi.

New York'taki Binghamton Üniversitesi'nden emekli sosyoloji profesörü ve Halifax'taki Saint Mary's Üniversitesi yardımcı profesörü unvanını taşıyan petras İran merkezli Press Tv'ye verdiği röportajda Trump'ın kararından kısa bir süre önce açıklamalarını dile getirdi.

Trump, Tahran'ın nükleer programını frenlemesinin karşılığında nükleer programa bağlı yaptırımların kaldırılması anlaşması olan JCPOA Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndan Amerika'yı çektiğini ilan etti.

Petras, “Trump'ın nükleer anlaşmasını terk edip etmeyeceğine dair beklenti büyük oranda… Trump'ın anlaşmayı sabote edeceği ve anlaşmadan çekileceğidir” demişti.

"NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLME, AVRUPA'YA KARŞI PAZARLIK NOKTASI"

Petras ayrıca, “Onun İran temelinde kendisini kıtalararası füzelerle koruma taahhütünü tersine çevireceği, Yemen, Suriye, Hizbullah ve diğer savunma partnerlerini terk edeceği ihtimali de var” diye konuştu.

“İran tarafından bu oldukça imkansız” diyen Petras, “Sanırım Trump bu ihtimalleri Avrupalıları onu desteklemeye ikna etmek için pazarlık noktası olarak kullanıyor” diye ekledi.

Profesör şöyle devam etti: “Fakat burada fikirbirliği şudur ki Trump anlaşmadan dönerek İsrail'i ve Amerika'daki İsrail lobisini memnun etmeye çalışıyor.”

TRUMP'IN BAZI DANIŞMANLARI ENDİŞELİ

“Hepsi değil fakat birkaçı, yani onun bazı danışmanları İran'la anlaşmanın sona eerdirilmesinin Trump'ın Kuzey Kore ile anlaşmasını da önyargıya sürüklediğini tartışıyor. Çünkü Kuzey Koreliler bir yıl önce yaptığı anlaşmayı bir yıl sonra bozma gerçeği karşısında Trump'a karşı çok az güven duyabilirler” diye kaydetti.

Kaynak: Time Türk