Geçtiğimiz günlerde Donald Trump'la ilgili onca haber arasında gözden kaçan fakat Trump'ın son günlerde üstünde durduğu gelişmelerden birini sekteye uğratacak bir haber gündeme geldi. Buna bir federal yargıç Trump'ın Meksika'ya duvar örme projesini bertaraf edebilir.
CURİEL MEKSİKA'DAN GÖÇ ETTİ

İB Times'ın haberine göre bölge mahkemesi yargıcı olan Gonzalo Curiel, Meksika'dan Amerika'ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak Amerika'da doğdu. Curiel'in 9 Şubat'ta Meksika sınırına duvar örülmesinin uluslararası kanunları ihlal edip etmeyeceğine dair davaya bakacağı aktarıldı.

Curiel'in duvarın çitle çevrili olmayan bölümüne bariyer inşa etme çalışmalarına zıt bir hüküm verebileceği dillendiriliyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı eski avukatlarından Andrew Gordon ise uzun süren tartışmanın “çok önemli bir vaka” olduğunu söyledi. 2016 yılında Trump, Trump Üniversitesi'ne açılan bir yasadışı ticaret işlemi iddiasına dair dava nedeniyle Curiel'e sözlü saldırıda bulunmuştu.

Trump bu davayla ilgili İndiana doğumlu yargıçtan “Meksikalı” olduğu için adil bir yargılama göremeyeceğini söylemişti. Trump sonrasında yorumlarında daha da ileri giderek sınıra duvar örme davasında Curiel'in “özüyle ilgili bir çıkar çatışması” nedeniyle duvarın karşısında yer alabileceğini dillendirmişti.

TRUMP: YARGIÇ DUVAR KONUSUNDA İKİLEME DÜŞTÜ

Trump, katıldığı bir tv programında Curiel ile ilgili, "O bir kulübün ya da topluluğun üyesi, çok güçlü bir Meksika taraftarı, hepsi iyi de ben ikileme düştüğünü söylüyorum. Duvarı örmek istiyorum ve öreceğim. Ben Latinlerle, Hispaniklerle, Meksikalılarla iyi geçiniyorum. Fikrime göre onlarla iyi geçiniyorum ” demişti.

Trump'ın bu açıklamaları ise Cumhuriyetçiler tarafından çokça eleştirildi. Eski Beyaz Saray Sözcüsü Newt Gingrich, yorumların “Trump'ın yaptığı en kötü hatalardan biri” olduğunu ifade etti. “Bir liberal yargıç Clarence Thomas'a siyahi olduğu için saldıracak olsa hepşmiz çılgına döneriz” diye ekledi.

Paul Ryan ise Trump'ın açıklamalarını "ırkçı bir yorumun kitabi tanımlaması" olarak değerlendirdi.

Kaynak: Time Türk