The New York Times'da yayımlanan bir makalede CIA yöneticisi ve Trump'ın Amerika Dışişleri Bakanı olarak Rex Tillerson'un yerine seçtiği Mike Pompeo ile Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un göreve atanmalarının İslam karşıtı gruplarla olan bağları hakkında tehlikeye dikkat çektiği yazıldı.

Konuyla ilgili geçmiş olaylardan örnekler verilen Laurie Goodstein imzalı makalede her iki figürün de İslam karşıtı örgütlerle bağları olduğu yönünde bilgilere yer verildi. 

POMPEO MÜSLÜMAN LİDERLERİ TERÖR SALDIRILARINA ORTAK OLMAKLA SUÇLAMIŞTI

Buna göre CIA yöneticisi ve o dönem Kansan eyaletinden kongre üyesi olan Mike Pompeo, Boston koşusu bombalamasından iki ay sonra Amerikalı Müslüman liderleri çirkin terörist saldırı karşısında “sessiz” olmakla suçlamıştı. Hazırlanmış kağıtlar üzerinden yaptığı konuşmasında, “Sessizlik Amerika çapında İslami liderleri bu eylmlerin muhtemel katılımcıları yaptı” şeklinde ifadelerde bulunmuştu. Fakat aslında o zaman birçok Amerikan Müslüman örgütlenmenin lideri saatler içerisinde bombalamayı kınayan bildiriler yayımlamıştı. Pompeo'nun yanlış olduğu kendisine iletilse de Pompeo Müslüman gruplardan özür dilemedi.

AMERİKAN DIŞ İLİŞKİLERİNDEN ESKİ GÖREVLİLER ENDİŞELİ

Pompeo'nun Senato'daki oturum sonrası Dışişleri Bakanı olarak onaylanacağına ihtimal veriliyor ancak Pompeo'nun geçmişindeki Müslüman karşıtı açıklamaları ve İslam karşıtı gruplarla bağlantıları endişeleri arttırıyor. Amerika Müslümanları hatta Yahudiler ve ACLU gibi sivil tolum örgütleri ve eski dışişleri görevlileri Dış İlişkiler Komitesi'nde görevli senatörleri bu konuya yakından eğilmeleri yönünde baskı yapıyorlar.

Bunlardan biri de Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı Din ve Küresel ilişkiler Bölümü Yöneticisi Shaun Casey. Casey, “Endişem Bay Pompeo'nun dünyada Müslümanlara karşı korkutucu, doğru olmayan ve bağnaz açıklamalarının ve bağlantılarının bıraktığı izdir” dedi. Casey'in yönelttiği soru ise böyle bir geçmişe sahip olan Pompeo'nun Müslüman ağırlıklı ülkelerde diplomatic ilişkiler yürütmede ne kadar “güvenlir bir temsilci” olacağı yönünde.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İ ŞERİAT KANUNLARINI SIZDIRMAKLA SUÇLUYORLAR

Yine İslami ve Yagudi gruplar Trump tarafından Amerika'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçilen eski BM Büyükelçisi John R. Bolton hakkında da benzer endişelere sahip. Bahsedilen isimlerin her ikisi de İslam'ın bir din olmaktan ziyade Amerika'ya ve Batı ülkelerine Şeriat kanunlarını getirmek üzere sızan bir ideoloji olduğu bakış açısını geliştiren bireyler ve gruplarla bağlantılara sahip. Bu gruplar şeriat kanunlarının sızdırılmasında Müslüman Kardeşler'in aracı olduğuna, Amerikan camileri, Müslüman sivil örgütlenmeleri, liderleri hatta hükümet yetkililerinin Müslüman Kardeşler ajanı olduklarından şüpheleniyor.

POMPEO ACT'IN ELİNDEN ÖDÜL ALMIŞTI

Örneğin Pompeo kongre üyesi iken bu gruplardan biri olan Act for America veya kısa adıyla ACT için Capitol Hill'de bir brifing vermiş ve bu grubun ulusal güvenlik şahin ödülünü 2016 yılında kabul etmişti. Bu grubun yereldeki üyeleri cami yapımına karşı çıkarken okul ders kitaplarında İslam'ın anlatılmasına karşı çıkıyor ve “anti-şeriat” yasa tasarılarını destekliyor. ACT kurucusu Brigitte Gabriel “İslam'ın saf formu” adıyla yazdığı bir makalede terör saldırılarının akasında “Radikal İslam değil, İslam'ın kendi özü yatıyor” şeklinde yazmıştı.

BOLTON İSLAMLAŞMA TEHLİKESİNİ İŞARET EDEN KURULUŞUN BAŞINDAYDI

Bolton ise düşünce kuruluşu olan Gatestone Institute başkanı idi. Bu enstitü de kırılgan Avrupa ülkeleri özellikle İngiltere'nin düşman Müslüman göçmenler yoluyla “İslamlaşmaya” boyun eğdiği fikrini öne süren çeşitli makaleleri web sitesi üzerinden yayımlıyor.

Kaynak: Time Türk