Tüm gözler  Putin’in özel temsilcisi Vitaly Naumkin'in 27 Şubat'ta ABD'de yapacağı Suriye konuşmasında...
ÖNCE AFRİN SONRA DA MÜNBİÇ

 - Rusya ile birlikte Suriye’ye kalıcı bir düzen getirilmesi imkânı doğduktan sonra Trump, kendini Amerika halkına Suriye konusunda verdiği sözü tutmuş olarak görecek. Oradaki misyonunu sadece DEAŞ ile mücadeleyle sınırlı tutan Pentagon da Trump ile aynı fikirde. Suriye’de atılacak adımlar konusunda Rus istihbaratı ile işbirliği yapmakta olan CIA da bu adımlara onay veriyor.

- Rusya ile bir plan çerçevesinde işbirliğine karşı olan yönetim içindeki bazı güçlerse özellikle Rusya soruşturmasında sürekli çıtayı yükselterek Trump’ın elini zorlayıp onu bu plandan vazgeçirmeye çalışıyor.

TRUMP, PUTİN İLE ANLAŞMAK İSTİYOR

- Ancak Trump’ın da özelikle Naumkin planı bazında Rusya ile işbirliğini istediği ve bunun önünde engel olarak gördüğü yönetim içindeki McMaster gibilerini temizlemeye kararlı olduğu anlatılıyor Washington’da.

- Rusya, Afrin’de YPG ile Suriye merkez yönetimini bir arada yaşamak bazında anlaştırmaya niyetli. Trump bu süreci yakından izliyor.

- Washington’daki konuları bilen uzmanlar, eğer bu Afrin’de başarılabilirse Trump’ın bunun Münbiç’e de model olabileceğini düşündüğünü söylüyor. Yani ABD Münbiç’ten çekilecek ama bölgeyi YPG ile birlikte çalışacak Suriye askeri gücüne bırakma planını oluşturuyor.

TÜRKİYE’NİN KAYGILARINA ÇÖZÜM ARAYIŞI

- ABD Türkiye’nin buna itiraz etmeyeceğini düşünüyor ve Trump’ın Fırat’ın doğusu ve batısı ile ilgili olarak Türkiye’nin ulusal güvenlik kaygılarına cevap verecek bir formül için Putin ile görüşmeyi düşündüğü de ifade ediliyor.

- Washington’daki birimler, bu konuda Rus istihbaratının CIA’ya Türkiye ile Suriye merkez hükümetinin bir diyaloğa girmesinin en iyi çözüm olduğunu ilettiğini ancak Amerikan birimlerinin bu konuda acele davranılmamasını tercih ettiğini kaydediyor.

- Ancak Naumkin burada merakla beklenen 27 Şubat konuşmasını yaptıktan ve bunun arkasından Trump’ın Putin ile konuşması gerçekleştikten sonra bu süreçlerin hızlanabileceği de vurgulanıyor.

- Trump’ın Fırat’ın doğusu için Kuzey Irak modeli bazında Rusya ile anlaşma ihtimalinin bulunduğu da belirtiliyor Washington’da.

Kaynak: HaberTürk (Serdar Turgut)