Ruhani, Amerika Başkanı Trump’ın Bercam nükleer anlaşmasından çekilme kararına tepki gösterdi.
Amerika’nın geçmişte İran milletine ve bölge milletlerine karşı işlediği cinayetlere işaret ederek, Amerika’nın Bercam’dan çekilmesi, zaten daha önce de bu anlaşmada hiç bir yükümlülüklerini yerine getirmediğine bakıldığında hiç bir anlam ifade etmediğini kaydetti.

Ruhani, Bercam uluslararası bir anlaşma olduğunu ve BMGK tarafından 2231 sayılı kararname ile onaylandığını, bu yüzden Amerika’nın bu anlaşmadan çekilmesi, bu ülkenin uluslararası anlaşmalara saygı göstermediğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

Ruhani Trump’ın kararına en başta İsrail gibi terörist bir rejimin sevinmesi anlamlı olduğunu belirtti.

Ruhani, bu andan itibaren Bercam anlaşması İran ve 5 ülke arasında geçerli olduğunu, bu anlaşma +1’ini kaybettiğini, kendisi Dışişleri Bakanlığı’na AB troykası ve Rusya ve Çin ile gerekli müzakereleri yürütmeleri yönünde talimat verdiğini, İran 5 ülkenin işbirliği ile İran milletinin isteği olan hedeflere ulaştıkları takdirde Bercam’da kalacağını, ancak İran’ın çıkarları temin edilemeyeceği sonucuna varılacak olursa, yakında İran milleti ile konuşarak nihai kararı açıklayacağını, bu konuya bundan sonra dünyanın sadece 6 büyük devletinin tutumu açıklık getireceğini keydetti.

Ruhani, İran haftalar öncesinden Trump’ın hiç bir uluslararası anlaşmaya bağlı kalmadığı sonucuna vardığını ve buna göre gerekli tedbirlerin alındığını, İran şimdi ABD’siz Bercam’la karşı karşıya olduğunu ve alınan tedbirlerle hiç bir iktisadi sıkıntı ve kaygı söz konusu olmayacağını ifade etti.

Ruhani, İran milleti bu andan itibaren her zamankinden daha da vahdet içinde olacağını ve Trump gibi terbiyesiz birinin psikolojik savaşından etkilenmeyeceğini kaydetti.

Ruhani ayrıca İAEK’un da gereken talimatı verdiğini ve gerektiği takdirde uranyumu sanayi ölçekte yeniden ve sınırsız bir şekilde zenginleştirmeye başlamaları yönünde hazırlıkı olmaları gerektiğini söylediğini, ancak bu kararı uygulamak için bir kaç hafta daha bekleyeceklerini vurguladı.

Ruhani konuşmasının sonunda Amerika gibi büyük bir milletin Trump gibi bir mahlukun esiri olması büyük talihsizlik olduğunu, fakat İran olarak Trump gibi rahatsız edici bir mahluktan Bercam’dan kurtuldukları için de sevindiklerini ifade etti.