İngiltere’nin gıda standardını belirleyen Gıda Standartları Kurumu'nun (FSA), son yaptığı inceleme ve araştırmalar, üzerinde “kuzu eti” etiketi ile satılan köri ve kebapların üçte birinin başka etlerden yapıldığını ortaya çıkardı. Ülkedeki tabloid gazeteler ise fast-food restoranların fare ve köpek eti sattığını ileri sürerek abartılı haberleri sayfalarına taşıdı.

At eti skandalından sonra tüketiciyi aldatmaya yönelik farklı etlerin kuzu eti diye satıldığının da ortaya çıkması BBC tarafından haber yapılırken, sansasyon haberleriyle bilinen Sun ve Daily Star gibi gazeteler, restoranların fare ve köpek eti sattığını ileri sürdü. Her iki gazete de son günlerde İngiltere’yi tehdit eden dev farelerin fotoğraflarını, et skandalı haberlerinde kullanarak döner ve kebap sektörüne darbe vurdu.

CİDDİ ET FİRMALARI DURUMDAN RAHATSIZ

İngiltere’nin en büyük et ve döner üretici firmalarından biri olan Vatan Catering yöneticilerinden Alvin Harris, kebap ve et ürünlerinde istismardan dolayı rahatsızlıklarını dile getirdi. FSA’nın ve diğer sağlık ve hijyen kuruluşlarının daha sıkı denetim yapmaları gerektiğini belirten Harris, “Tüketiciyi aldatmaya yönelik et, kebap ve döner üreticilerinden biz de şikayetçiyiz. Kebap ve fast-food sektörü büyük bir pazarı elinde tutuyor. Tüketicinin doğru ürün alabilmesi için FSA, belediyeler ve sağlık kuruluşları işbirliği içinde çalışmalı. Ürünün etiketinde ne yazıyorsa müşteriye sunulan da aynı olması gerekiyor. Bizim üretimimiz her gün denetlendiği için et ve döner ürünlerimizden şüphemiz yok. Ancak bazı firmalar maliyeti düşürmek için restoran ve büfeleri aldatan üretim yapıyorlar. Bunu önlemek ise üretici ile tüketici arasındaki satıcı kuruluşlara kalıyor. Ucuz ürün almamaları gerekiyor.” diye konuştu.

Alvin Harris, tabloid gazetelerin verdikleri haberlerin FSA ve diğer araştırma sonuçları ile ilgisi bulunmadığına da dikkat çekti.

DÖNER VE KEBAP İMAJINI BOZUYOR

Vatan Catering’in Türk ortağı Tuncel Nalbantoğlu ise araştırma sonuçları ve haberlerden büyük tedirginlik duyduklarını ifade etti.

İngiltere’de fast-food restoran sektörünün büyük olduğuna dikkat çeken Tuncel Nalbantoğlu, et yerine başka ürün kullananlara karşı denetimlerin ve cezaların artırılmasını istedi.

Sahte et ve kebap ürünlerinin, tüketicinin aldatılmasının yanısıra, çoğunluğu Türklerin elinde olan kebap ve döner sektörüne büyük darbe vurduğunun altını çizen Nalbantoğlu, “Biz yıllardır döner ve kebaplara standart getirilmesini istiyoruz. Bunun için Almanya örneklerini hatırlatıyoruz. FSA ve benzeri kuruluşların denetimlerinin daha da artırmasını istiyoruz. Çünkü kalitesiz ürünler sadece üretenleri değil, bu sektörde ciddi servis veren firmaları da vuracak. Bazı gazetelerin sansasyon ağırlıklı haberler yapması da kötü niyetlerden kaynaklanıyor.” dedi.


Nalbantoğlu, Türkiye ve Kıbrıslı Türk üreticilerin ‘merdiven altı’ dediğimiz üreticilere karşı, Türk döner ve kebap markasını korumak için birlikte hareket etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

KUZU DİYE SIĞIR VE TAVUK ETİ SATANLARA AĞIR CEZA GELİYOR

FSA'nın farklı fast-food restoaranlarından aldığı ve üzerinde ‘kuzu eti’ olduğu belirtilen 143 numuneden 43’ü başka et çıktı. Bu numunelerin 25’inin kuzu etinden daha ucuz olan hindi ve sığır etinden yapıldığı belirlendi.

BBC’nin haberine göre, geçen yıl ortaya çıkan at eti skandalı sonrası denetimlerini artıran FSA’nın aldığı numunelerde at etine rastlanmadı ancak müşteriye sunulan etiketlerdeki gibi kuzu etinin kullanılmadığı ortaya çıktı.

FSA Direktörü Andrew Rhodes yaptığı açıklamada, birçok kebapçı ve restorant işletmecisinin müşteriye sunulandan farklı ürün satmasının önleneceğini, bunun için ağır cezalar getirileceğini bildirdi.

Rhodes, denetimlerin ülke genelinde aralıksız olarak sürdürüleceğini belirterek, Mayıs ayında 300 farklı restoran ve büfelerden alınacak numunelerden de farklı et çıkması halinde, tüketiciyi aldatan işletmelere 5 bin sterline kadar varan para cezaları verileceğini kaydetti.

FSA’nın yanı sıra tüketici organizasyonu ‘Which?’in Londra ve Birmingham kentlerinde yaptığı araştırmada da, kuzu eti diye satış yapan fast food restoranların yüzde 40’nın farklı et sattığı, bazılarının ise hiç kuzu eti kullanmadığı tespit edildi.