Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Yukiya Amano, Tahran'ın nükleer faaliyetleri konusunda, uluslararası toplumun talep ettiği güvenceleri sunmaması nedeniyle, "İran'ın tüm nükleer çalışmalarının barışçıl amaçlar için olduğunu belirtmelerinin mümkün olmadığını" söyledi.
Tahran'ın nükleer faaliyetleri konusunda uluslararası toplumun talep ettiği güvence sunmaması nedeniyle, "İran'ın tüm nükleer çalışmalarının barışçıl amaçlar için olduğunu belirtmelerinin mümkün olmadığını" ifade eden Amano, "Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin arkasındaki gerçek niyetlerinin barışçıl olup olmadığını anlayamıyoruz" diye konuştu.

İran ile 5+1 grubu arasında sürdürülen nükleer müzakereleri kapsamında anlaşmaya varmalarını temenni ettiğini ancak söz konusu müzakerelerin zaman alacağını belirten Amano, "UAEA için önemli olan gerçeklerin ortaya çıkması ve İran'ın tüm nükleer çalışmalarının barışçıl olduğundan emin olmaktır. Bu nedenle İran ile yardımlaşmaya ihtiyacımız vardır" ifadesini kullandı.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu arasında yürütülen ve son görüşmeleri Viyana'da sürdürülen nükleer müzakereler sonucunda nihai anlaşmaya varılamamış ve müzakere tarihinin 1 Temmuz 2015'e kadar uzatıldığı açıklanmıştı.

Trthaber