Total Başkanı Christophe de Margerie ile birlikte 4 kişinin ölümüne neden olan uçak kazası ile ilgili Fransa Moskova’ya uzman ekip gönderiyor. Uçağın kara kutusunun bulunduğu, görünürde kutuda herhangi bir arızanın bulunmadığı belirtiliyor. Alkollü olduğu gerekçesi ile kazaya neden olduğu iddia edilen kar kürüme aracı sürücüsünün hayatta olduğu ve kaza sırasında alkollü olmadığı savunması geldi.

Uluslar arası Havacılık Komitesi (IAC) uzmanları özel jetlerin kullandığı Vnukova-3 havalimanında incelemelere başladı. Kule ve uçak arasında geçen konuşmalar ve diğer teknik bilgiler toplanıyor. Oluşturulan komisyon radarlar ve güvenlik kameralarından elde edilen görüntüleri de inceliyor.

Interfax’a açıklamada bulunan IAC sözcüsü, “Hava şartları, pilotun ifadeleri, kule hava trafik görevlilerinin tepkileri, diğer havalimanı çalışanları ve uçak ekibi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz…” dedi.

Sözcü uçağın kara kutusunun bulunduğunu, IAC teknoloji ve araştırma merkezinde inceleneceğini ifade etti.

Rusya Soruşturma Komisyonu’na göre uçağın düşmesi ile ilgili hava şartları, pilotaj hatası, kar kürüme aracı sürücüsünün alkollü olması ve hava kontrol merkezi çalışanlarının yönlendirmeleri olmak üzere 4 ayrı muhtemel neden bulunuyor.

KAR KÜRÜME ARACI SÜRÜCÜSÜ ALKOLLÜ DEĞİLDİ SAVUNMASI

Uçağın kalkış sırasında çarptığı kar kürüme aracı sürücüsü Vladimir Martinenkov’un hayatta olduğu ve polis tarafından göz altına alındığı kaydedildi. Martinenkov’un avukatı Aleksandr Karabanov, sürücünün alkollü olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Interfax’a konuşan Karabanov, “Martinenkov kronik kalp rahatsızlığı var. O alkol kullanmıyor. Onun yakınları ve doktoru bunu doğruluyor. Kaza sırasında da alkollü değildi. O göz altında. Soruşturma devam ediyor. Tutuklanması talep edildi…” bilgisini verdi.
Bu kazadan sıradan insanların suçlanmasını kabul edemeyeceklerini ifade eden Karabanov, büyük bir ekibin Martinenkov’un haklarını savunacağını ifade etti.