Ukrayna'da halk yarın erken genel seçimler için sandık başına giderek. Seçimlere katılan 29 siyasi partinin listesindeki, 3 bin 114 milletvekili adayı ile birlikte 3 bin 556 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.Toplam 35 milyon seçmenin bulunduğu ülkede 450 milletvekili seçilecek. Toplam 6 bin 670 milletvekili adayının yarıştığı seçimlerde parlamentonun yarısını bağımsız adaylar oluşturacak.
Seçime ülkeyi terk eden eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in, Bölgeler Partisi katılmıyor. İktidardaki, Bölgeler Partisi çıkan gelişmeler sonucunda 75 milletvekilin istifası etmesi sonrasında dağılmıştı.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bulunan 21 seçim bölgesinden 9'una ve Lugansk'taki 11 seçim bölgesinden 6'sına oy pusulaları ulaştırılamadı. Donbass olarak adlandırılan bölgedeki diğer seçim bölgelerinde ise sandıkların açılıp açılmayacağı katılımın ne oranda olacağı belirsizliğini koruyor.

ANKETLERİN LİDERİ: POROŞENKO BLOĞU

Seçim öncesinde ülke genelinde yapılan anketlere seçimlere katılan 29 partiden yüzde 3'lük seçim barajını sadece 5 ya da 8 parti geçebilecek. Farklı araştırma şirketleri tarafından seçim öncesi yapılan anketlerin sonucuna göre; Petro Poroşenko Bloğu yüzde 29 ile 35 arası, Radikal Parti yüzde 7 ile 13 arası, Halk Cephesi yüzde 7 ile 10 arası, eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun Anavatan Partisi yüzde 6 ile 9 arası, Muhalefet Bloğu yüzde 5 ile 9 arası, Güçlü Ukrayna Partisi yüzde 5 ile 8 arası, Vatandaş Pozisyonu yüzde 5 ile 7 arası, Özgürlük Partisi yüzde 4 ile 6 arası ve Kendine Yardım Partisi yüzde 5 civarında oy alması bekleniyor.

26 Ekim erken genel seçimlere ilişkin Merkez Seçim Komisyonu’ndan (MSK) yapılan açıklamada, seçimleri 21 ülke, çok sayıdaki uluslararası organizasyon ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 2 bin 321 gözlemcinin izleyeceği belirtildi.

Ukrayna’nın yurtdışı temsilciliklerinin bulunduğu ülkelerde, 112 seçim bölgesi oluşturuldu. Türkiye’deki Ukrayna vatandaşları da Ankara ve İstanbul’da oylarını kullanabilecek.
Rusya'ya bağlanan Kırım ve Sivastopol’de ise oy verme işlemlerinin ne şekilde olacağı ise bilinmiyor.

Yasalara göre en geç 10 Kasım'da resmi sonuçların açıklaması bekleniyor. MSK'nın resmi sonucu 29 Ekim'de açıklaması bekleniyor. ABD ve Rusya Federasyonu'ndan gelen açıklamalarda söz konusu ülkelerin erken seçim sonuçlarını tanıyacağı bildirilmişti.