Uluslararası Af Örgütü, ABD'de St. Louis şehrinin Ferguson semtinde Ağustos ayında beyaz polisin 18 yaşındaki siyahi bir genci öldürmesi üzerine başlayan gösterilere polisin sert müdahalesine tepki gösterdi.

Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Ferguson'da insan hakları ihlali yapıldığı ve bunun hükümet tarafından soruşturulması gerektiği belirtildi.

9 Ağustos günü Darren Wilson adlı polisin, siyahi genç Michael Brown’ı öldürmesi üzerine başlayan protestolara St. Louis polisi sert müdahalede bulunmuştu. Bu müdahaleyi insan hakları ihlali olarak değerlendiren Af Örgütü, ABD hükümetinden konuyu soruşturmasını istedi. Af Örgütü, Ferguson’da barışçıl gösteriye polisin göz yaşartıcı bomba, plastik mermi ve ağır askeri teçhizat ile müdahale ettiğini hatırlatarak, bunun da uluslararası insan hakları standartının ihlali anlamına geldiğine vurguda bulundu.

14-22 Ağustos tarihleri arasında Ferguson’da olan hadiseleri incelemek için St. Louis şehrine bir heyet gönderdiklerini belirten Af Örgütü, yaptıkları inceleme sonuçlarını basın ile paylaştı. Missouri eyalet yasasını da açıklamasında eleştiren Londra merkezli Af Örgütü, ciddi bir tehdit olmadıkça polisin ölümcül şekilde müdahalesinin belki de anayasaya dahi aykırı olabileceğine işaret etti.

Af Örgütü araştırma Direktörü Rachel Ward, protestolara ölümcül müdahalelerin son çare olarak başvurulduğunu hatırlatarak, Missouri eyaleti yasalarının uluslararası insan hakları standartına uygun hale getirilmesi çağrısında bulundu. ‘‘Ölümcül müdahale ancak ciddi şekilde hayatı tehdit eden tehlike olduğu zaman kullanılabilir.’’ diyen Ward, ‘‘Missouri iç tüzüğü bunun çok ötesinde ve kaygı verici bir durum bu.’’ diye tepki gösterdi.

Missouri yasaları polise, ‘‘Tutuklama veya gözaltına almada şahsın kaçışı önlemede... bir suçu işlediği ya da işleme teşebbüsüne inanıldığı kişilere karşı’’ ölümcü müdahale etme hakkı tanıyor.
ABD Adalet Bakanlığı, Brown’ın öldürülmesi olayını soruşturmaya daha önce almıştı. Yine eyalet yönetimi tarafından kurulan soruşturma heyeti de Brown’ın öldürülmesinde kasıt olup olmadığını araştırıyor.

9 Ağustos günü Ferguson semtinde Brown’ın yolun ortasından yürümemesi konusunda tartışmaya başladığı polis memuru Wilson tarafından altı el ateş edilerek öldürülmüştü. Olayın bazı görgü tanıkları Wilson’ın ateş etmeye başlamadan önce Brown’ın teslim olmak için ellerini havaya kaldırdığı yönünde ifade verdi.

Olayı soruşturan ekibin kaleme aldığı bir raporda, ‘‘Michael Brown’ın silahsız olduğu ve bu da polis memurunun hayatını ciddi tehdit altında olmadığını gösteriyor.’’ denildi.