Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'yı 8 Ekim'de yapılacak duruşmaya çağırdı. Hakimlerin, 2007 seçimlerinde “insanlığa karşı suç işlemekten” yargılanan Kenyatta'ya, savcıların istediği belgelerin neden verilmediğini soracağı belirtildi.

Bin 200 kişinin hayatını kaybettiği ve 600 binden fazla Kenyalının evlerinden olduğu 2007 seçimleri sonrası çıkan şiddet olaylarından sorumlu tutulan Kenyatta'nın duruşması, bugüne kadar defalarca ertelendi. Kenya lideri her fırsatta seçim katliamından sorumlu olmadığını dile getirdi.

2 hafta önce ICC savcıları, Kenya hükümeti tarafından “deliller karartıldığı” için davanın ileri bir tarihe ertelenmesini istemişti. ICC'nin bütün çağrılarına rağmen Kenyatta, Eş-Şebab militanları ile mücadele ettiği için Kenya'dan ayrılmasının mümkün olmadığını söylemeye devam ediyor.

ICC'den yapılan açıklamada, Uhuru Kenyatta ile olan diyaloğun, “savcılarla Kenya hükümeti arasındaki işbirliği durumu” konusunda yoğunlaşacağı bildirildi.

Öte yandan Afrika liderlerinin Kenyatta'nın davasının düşmesi için lobi faaliyetleri yaptığı iddia ediliyor. Afrika Birliği, ICC’yi sadece Afrikalı liderleri yargılamakla suçluyor.

2013'te seçilen Kenyatta, 2007 seçimlerinde Raila Odinga'ya karşı Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin tarafında idi. Seçimlerin ardından Kenyatta etnik Kikuyu çetelerini, rakiplerine karşı organize etmekle suçlanıyor.