ABD’nin başkenti Washington’da cumhurbaşkanı seçimi heyecanı bugün başladı. Washingtonlu Türkler ilk kez bulundukları şehirde oy vermek üzere sandık başına gitti.

ABD’de yaşayan Türklerin sadece yaklaşık yüzde 10’u oy verme işlemi için randevu aldı. Oy veren vatandaşlar bulundukları ülkede oy vermekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ancak yeni sistem hakkında yeterince bilgilendirilmedikleri konusunda şikayette bulundu.

Washington’da oy verme işlemi sabah 08.00’de başladı. Vatandaşlar kısa bir güvenlik aramasının ardından büyükelçiliğe alındı. Cep telefonlarının oy verildiği salona sokulmasına izin verilmedi. Vatandaşlar, kimlik kontrolü ve kısa bir bilgilendirmenin ardından özel olarak hazırlanan paravanların arkasında oylarını kullandı.

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ilk oy kullananlar arasındaydı. Oy kullanmasının ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Kılıç, yurt dışında ilk kez yapılan bu seçimin yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının ülkelerine olan bağlılıklarını yakınlıklarını güçlendireceğini ifade etti. Yüksek Seçim Kurulu’nın verdiği talimatlar çerçevesinde gerekli tertipleri aldıklarını belirten Kılıç, “Şu ana kadar da belli bir sayıda vatandaşımız oy kullanmak üzere geldi. 4 gün olacak bu süreç biliyorsunuz. Ben seçimlerin de seçim sonuçlarının da vatana millete hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Vatandaşlarla sisteme ilişkin herhangi bir şikayet gelmediğini ifade eden Kılıç, “Zaten YSK’nın yönlendirmelerini biz vatandaşlarımızla güncel olarak paylaştık. Şu ana kadar herhangi bir şikayet sıkıntı gelmedi. Zaten önceden alınan randevu çerçevesinde oy kullanılacağı için belli bir düzen içinde gerçekleşecek seçimler. Ben açıkçası bir sorun yaşanabileceğini zannetmiyorum.” şeklinde konuştu.

Katılımın düşük olmasına yönelik düşüncelerini dile getiren Kılıç, “Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre 14 bin 127 seçmenimiz var bu bölgede. Tabii seçimin ilk günü sabah erken saatler. Daha oy kullanılmaya başlayalı bir saat oldu. Ben ümit ediyorum ki daha çok sayıda vatandaşımız gelecek ve vatandaşlık görevini yerine getirmek üzere oylarını kullanacaklar.” ifadelerini kullandı.

CHP'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Amerika’da 6 farklı şehirde oy kullanıldığını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 6 şehirde de sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerinin bulunduğunu belirten Özcan, “Oy kullanma işlemi bittikten sonra biz ağustosun beşinde 6 şehirden 6 farklı ekip her birinde CHP'nin temsilcileri olmak üzere Türkiye’ye gideceğiz oylarla. Oylar da kargoda değil koltukta taşınacak. Biz vatandaşlarımızdan istiyoruz ki, siyasi görüşleri ne olsun bu yurttaşlık haklarını kullansınlar lütfen oy versinler.” dedi.

New Jersey eyaletinden oy kullanmak üzere Washington’a gelen akademisyen Oğuz Er, hayatında ilk defa oy kullanacağından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Ancak sistemin çok iyi işlemediğini ve yüzde 10 civarında katılım oranı olduğunu belirten Er, “Daha iyi bir sistem geliştirilebilirdi. Çoğu insan katılamadı.” dedi.

Yurt dışında oy verme işlemine olan güvenini dile getiren Uzay Türker, “Her şey doğru demokratik bir şekilde yürütülüyor. Herkesin kullandığı oy belli. İmzalar alınıyor. Dolayısıyla kullandığımız bütün oyların doğru yere gideceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.