DSİ 11’inci Bölge Müdürü Adil Sabancı, içme suyuna ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek, artan dünya nüfusu, hızlı kentleşme ve bütün dünyada etkileri görülen iklim değişikliği ile birlikte su kaynakları 21’inci yüzyılda daha da büyük bir önem kazandığını söyledi.

Dünya Su Günü sebebiyle, DSİ Konferans salonunda ‘Su ve Atıksu’ temalı program gerçekleşti. DSİ 11’inci Bölge Müdürü Adil Sabancı, “Türkiye kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı bin 500 metre küp ile su kaynaklarının kısıtlı olduğu ülkeler kategorisindedir. Gelişmekte olan ülkeler, su kıtlığı ve hızlı nüfus artışıyla karşı karşıya kaldı. Dolayısıyla içme suyuna olan ihtiyaçları her geçen gün daha da artmaktadır” dedi.

“Su ihtiyacı her geçen gün artmakta”

Her geçen su ihtiyacının arttığını belirten Sabancı, “Suyun hayat için önemi bilinen bir gerçektir. Yeryüzünde her şey suyla hayat bulmuştur ve onunla yaşamını devam ettirmektedir. Su insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir. Dünya üzerinde kullanılabilir içme suyu kaynağı aynı kalırken talep her geçen gün artmaktadır. Artan dünya nüfusu, hızlı kentleşme ve bütün dünyada etkileri görülen iklim değişikliği ile birlikte su kaynakları 21’inci yüzyılda daha da büyük bir önem kazanmıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkeler su kıtlığı ve hızlı nüfus artışıyla karşı karşıya kalmakta dolayısıyla içme suyuna olan ihtiyaçları her geçen gün daha da artmaktadır” diye konuştu

.

“Türkiye kısıtlı ülkeler kategorisinde”

Su miktarı açısından Türkiye’nin kısıtlı ülkeler kategorisinde olduğunu söyleyen Sabancı, “Dünyadaki ülkeler su kaynakları açısından kişi başına düşen su miktarı açısından su zengini ülkeler 8.000-10.000 metreküpten fazla, suyu kısıtlı ülkeler 1.000-2.000 metreküp arası, su fakiri ülkeler 1.000 metreküpten az. Türkiye kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1.500 metreküp ile su kaynaklarının kısıtlı olduğu ülkeler kategorisindedir” dedi.

“Çiftçiye ekonomik kazanç olacak”

Geri kazanımın tarım sektörüne ekonomik kazanç sağlayacağını belirten Sabancı, “Geri kazanım sularının sulamada kullanılması gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki en yaygın yeniden kullanım şeklidir. Dünya genelinde suların yüz 70’ten fazlasının tarımda kullanıldığı düşünüldüğünde, geri kazanım sularının bu sektöre yönlendirilmesi su tasarrufu bakımından önem taşımaktadır. Üstelik yüksek miktarda besin içermeleri, ayrıca bitki gelişimi için gerekli nemi sağlamaları nedeniyle bu sular birçok bitkinin daha hızlı gelişmesine katkı koymakta, yine yüksek besin içerikleri nedeniyle gübre kullanımının azalmasını sağlayarak çiftçiler için ekonomik kazanç oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Dünya Su Günü kapsamında kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.