Çağdaş Türk sanatının en önemli isimlerinden biri olan ve savaş betimlemeleriyle dikkat çeken Şehit Hasan Rıza’nın heykelinin açılışı 26 Mart Pazar Günü 12.30’da Karaağaç Yolu, Lozan Caddesi’nde gerçekleştirilecek.

Balkan Savaşı Şehidi Ressam Hasan Rıza’nın ölümünün 104. yılında Edirne Belediyesi tarafından yaptırılan heykelinin açılışı gerçekleştirilecek. Şehit Ressam Hasan Rıza’nın Edirne’nin en önemli isimleri arasında yer aldığını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Şehit Hasan Rıza’yı bir kez daha saygı, minnet ve şükranla andıklarını söyledi.

Şehit Hasan Rıza’nın yaptığı resimlerin yüzyıl sonra bile görenleri hale büyülediğini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, böylesine önemli bir sanatçının nesiller boyunca yaşatılması gerektiğini söyledi. Gürkan, “İtalya’da bir süre kaldıktan sonra Edirne’ye yerleşen ve Edirne’de Sanat Okulu’nun müdürlüğünü yapan Hasan Rıza, Balkan Savaşları sırasında hayatını kaybetmiştir. Bulgar bombardımanından eserlerini kurtarmak için evine gittiği sırada şehit düşen Hasan Rıza’nın bugün birçok eseri Tarihi Edirne Belediye Binası’nda yer almaktadır” diye konuştu.

Edirne Belediyesi Binası’nda bulunan Şehit Ressam Hasan Rıza’ya ait tablolar hakkında bilgi veren Gürkan, “1896 yılında resmettiği ‘Fatih’in Gemileri Karadan Yürütmesi’, ‘Osmanlı’nın Rumeli’ye Geçişi’, 1903 yıllarında resmettiği ‘Havuz Başında Gergef İşleyen Kızlar’, 1903-1904 yılında resmettiği tahmin edilen ‘Kuzular’ ve ‘Karlı Bir Havada Geyikler’ isimli tablolar ziyarete gelenleri büyülemeye devam etmektedir. Hasan Rıza gibi bir ressamın Edirne’de yaşamış olmasının ve onun çizdiği tabloların Edirne Belediye Binası’nın duvarlarında yer almasının gururu içerisindeyiz” dedi.

Şehit Hasan Rıza’nın resmettiği ve yüz yılı aşan resimlerinin o günlerde yaşananları gözler önüne serdiğini anlatan Gürkan, “Yüzyıl önceki yaşamını, çekilen acıları, zaferleri ve yenilgileri resmeden ünlü ressam Hasan Rıza’nın maalesef çok az sayıda tablosu günümüze ulaşmıştır. Böylesi değerli bir ismin bize bıraktığı bu eşsiz mirası sonsuza kadar korumak, bu değere sahip çıkmak ise bizlerin en birincil görevidir. Bu vatan uğruna canını feda eden tüm şehitlerimiz ile Hasan Rıza’yı ölümünün 104. yılında saygı, minnet ve şükranla anıyor, Şehit Hasan Rıza’nın heykelinin açılışına tüm Edirne Halkı’nı davet ediyorum” ifadelerini kullandı.