Edirne’nin Keşan ilçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla uygulamaya konulan “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında Beyendik beldesine MustafaAkgül tarafından kurulan mantar serasında ilk hasat yapıldı.
Daha önce 14 büyükbaş hayvan yetiştiriciliği projesinin desteklendiği, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak, kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla uygulamaya konulan “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında, bir genç çiftçi daha aldığı destek ile kültür mantarı yetiştiriciliğine başladı.
Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Beyendik Belediye Başkanı Nuran Uslu, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, Edirne İl Genel Meclisinin AK Partili üyesi Adnan Vural, Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İlhan Saz, bu ilk hasat için 27 yaşındaki Mustafa Akgül’ü, Beyendik Belediyesi’ndeki mantar yetiştirdiği tesisi ziyaret etti.

“Yetiştirdiğim ürünleri Keşan halinde pazarlıyoruz”
Ziyaret esnasında konuşan Akgül, 2012 yılında, Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezun olduğunu belirterek, “Girdiğim KPSS’lerden istediğim puanları alamayınca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Genç Çiftçi Projesi’nden faydalanmaya karar verdim. Bu projeye başvuru yaptım ve başvurum kabul edildi. Yaptığım başvuru kabul edilince de aldığım destek ile kurduğum bu tesiste kültür mantarı yetiştirmeye başladım. Belediyemizin de katkılarıyla tesisimi bu hale getirdim. 100 metrelik bu kapalı alanda, kurduğumuz ranza sistemi ile ürün yetiştirdiğimiz alan toplam 250 metrekareyi buluyor. Yetiştirdiğim bu ürünleri, Keşan Halinde pazarlıyoruz. Konya’dan aldığımız çürütülmüş samanın üzerine ithal örtü toprağı serdik. 1 hafta içerisinde de ürün almaya başladık. İklimlendirmeyi biz sağladığımız için yıl boyunca sürekli ürün alabiliyoruz” dedi.
Keşan Kaymakamı Nuri Özder de, hayata geçirilen projenin son derece başarılı olduğunu ifade ederek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü ve Akgül’e teşekkür etti.
AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık ise hükümetin “Genç Çiftçi Projesi” ile geçen ay damızlık sığır dağıtımı yapıldığının altını çizerek, “Bu ay da böyle bir projeyi incelemekten dolayı mutlu olduk. Gençlerimizin önünün açılması için bu tür projelerin artması gerekir. Özellikle kırsal kesimin kalkınması ve istihdamın artması için alternatif tarım şeklinin artıyor olması bölgemize kazanç getirecektir. Bölge toprakları artmasa da bu şekildeki alternatif tarımda gelirler artabiliyor" diye konuştu.
Beyendik Belediye Başkanı Nuran Uslu da, hükümetin genç çitçilere verdiği desteğin uygulamaya başlamasıyla, desteğin ne kadar doğru olduğunu da gördüklerini dile getirdi ve şunları söyledi:
"Bunların artmasını istiyoruz. Beldemizde 25 kişiye bu destek verildi. Destek alan genç çiftçilerimiz, çeşitli projeleri hayata geçiriyor. Bunların artmasını temenni ediyoruz.”
Konuşmaların ardından, ilk hasadı gerçekleştirilen kültür mantarlarından katılımcılara ikram edildi.