Geçtiğimiz Eylül ayı için yapılan öğretmen atamalarında beklenenin çok altında bir atama kontenjanı ayrılan PDR -veya MEB'de ki ismiyle Rehber öğretmen- kontenjanı, alanda ki adaylar tarafından tepki topladı. "KPSS'ye her girenin atanması garanti" olarak görülen Rehber Öğretmenlik bölümünde, bu dönemde 40 bin atama içinde 1427 kontenjan ayrılarak bir çok adayı hayal kırıklığına uğrattı.

Eylül'de neden bu kadar az Rehber Öğretmen atandı?

İlk akla gelen, Rehber öğretmen açığının kapanmaya başladığı ve buna paralel olarak atama kontenjanının azaldığı düşünülüyor. Oysa toplam atama sayısı ve norm açığı dikkate alınarak bakıldığında Rehber Öğretmen atama kontenjanının daha fazla olması gerekiyordu. Buna ek olarak konuya ilişkin Beyaz Gündem'e açıklamada bulunan Psikolojik Danışman Muhammed Soner, Eylül atamalarında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunlarının mağdur edildiğini kaydederek, mevcut politik dengelerin etkisiyle Rehber öğretmenlere verilen 1427 kontenjanın haksızlık olduğunu ifade etti. Ancak Soner, MEB yetkilileriyle irtibat kurduklarını ve birebir temas kurulan yetkilelerin 2016 Şubat ayı öğretmen ataması için Rehber Öğretmen kontenjanın öneminin farkında olduklarını ifade etti.

Şubat ayında Rehber Öğretmen kontenjanı kaç olur?

Rehber öğretmen adaylarının merakla beklediği Şubat atamaları için atama kontenjanı tahmini konusunda da değerlendirmede bulunan Psikolojik Danışman Muhammed Soner, 30 bin öğretmen atamasından, Rehber Öğretmen atamaları için ayrılacak kontenjanın 3000 civarında olmasını beklediğini ve Rehber öğretmen adaylarına yaşatılan Eylül atamasında ki mağduriyetin telafisi için ve şuan ki öğretmen ihtiyaçları gözetilerek yapılacak branşlara göre kontenjan dağılımında da Rehber öğretmenlerin 3000 kontenjan hak ettiğini ifade etti.

"MEB ile kurduğunuz temaslar çerçevesinde Rehber Öğretmenler için 3000 kontenjan ayırlaması mümkün görünüyor mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Maalesef Rehber Öğretmenler için 3.000 kontenjan ayrılmasına ilişkin çok güçlü bir izlenim oluştuğunu söyleyemeyeceğim. Bu izlemini oluşturmak için MEB'den de çok şey beklemiyorum, Rehber Öğretmen adaylarının birliklik içinde kendi mağduriyetlerini gündeme getirme adına tüm meşru kanalları kullanması bu sevindirici haberin alınmasında pozitif rol oynayabilir. Ancak MEB ile kurulan temaslardan aldığım izlenim çokta karamsardır da diyemem. MEB bünyesinde kontenjanların belirlenmesinde etkisi olan değerli hocalarımız da rehberliğin önemi ve ihtiyacının farkında olan kişilerdir. Bu nedenle MEB tarafından şubat ayı ataması için ayrılacak kontenjanın eylül ayına nisbeten çok daha iyi olmasını bekliyorum. 2000 kontenjandan daha fazlasını bekleyen Rehber Öğretmen adaylarının -demin ifade ettiğim gibi- biraz da kendilerini ifade ederek bu rakamı 3000'e yaklaştırabileceklerini umuyorum.