Anadolu Üniversitesi Eskişehir Avrupa Öğrencileri Forumu Kulübü (AEGEE) tarafından düzenlenen “Proje Yazımı ve Yönetimi” eğitimi Kongre Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışını gerçekleştiren Kulüp Danışmanı Prof. Dr. Bülent Açma, küreselleşen dünyada proje oluşturmanın öneminin tartışılamayacağını ancak Türkiye’de proje geliştirmenin sürekli ihmal edildiğini belirtti. Türkiye’de proje oluşturmaya ayrılan kaynağın sadece yüzde yedisinin kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Açma; “Sizlerin ele alacağınız konulara yeni açılımlar getirebileceğinize inanıyorum. Bu yüzden her yıl yaptığım çağrıyı tekrarlamak istiyorum. Sizleri yeni proje fikirleri üretmeye davet ediyorum. Lütfen fikirlerinizi cesaret göstererek dile getirin” şeklinde konuştu.
"Avrupa’nın disiplinlerarası en büyük öğrenci topluluğu AEGEE"
AEGEE Eskişehir Kulüp Başkanı Toygar Öter, AEGEE’nin Avrupa’nın disiplinlerarası en büyük öğrenci topluluğu olduğuna, çalışmalar dâhilinde kişisel gelişim, okul dışı eğitim, farklı sosyal alanlarda, tematik çalışmalar yaptıklarına değindi. AEGEE’de tam bir tartışma ortamı olduğuna ve herkesin fikrini söyleyebildiğine dikkat çeken Öter, kulübün odak noktalarını “Avrupalılığı yaymak, gençlik istihdamı ve sivil eğitim” olarak özetledi.
AEGEE Eskişehir Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Berfu Özer, AEGEE’nin 1985 yılında Franck Bianckheri tarafından Paris’de kurulduğunu, şuan 40 ülkede yaklaşık 13 bin üye ile hizmet verdiğini söyledi. Özer, ayrıca AEGEE’nin dünya sınırlarını kaldırmayı amaçlayan, ekonomik ve politik olarak bağımsız bir kuruluş olduğunu vurguladı. Berfu Özer son olarak AEGEE Eskişehir’in, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi’ne bağlı bir öğrenci kulübü olarak kurulduğunu hatırlatarak sözlerini noktaladı.
Gönüllük, karşılık beklemeden yaptığımız ama istemeden de olsa karşılığını bulduğumuz eşsiz işler
Eğitim, “Sivil Toplum ve Gönüllülük” konulu seminerle devam etti. AEGEE Eskişehir Dış İlişkiler Yöneticisi Tuğçe Demir, verdiği seminerde hayatın içinde değişimi yakalamanın ve kendini sorgulamanın önemine değindi. Gönüllülüğün Türkiye’de sadece maddi yardım yapma olarak algılandığına, gönüllük yapmak için vakit bulamamanın sadece bir bahane olduğunu dile getiren Demir:
“Farklı yerlerde ve farklı şekillerde hepimiz birer gönüllüyüz. Gönüllük karşılık beklemeden yaptığımız ama istemeden de olsa karşılığını bulduğumuz eşsiz işler.” dedi.
Bir hedefi tek bir aşamada geçemediğinizde, sivil toplum size bu adımları atmayı öğretir
AEGEE Eskişehir Yürütme Kurulu Üyesi Cihan Demir ise, toplum bilincinin oluşması için önce sivil yani bireyin kendini tanıması gerektiğini, sivil toplumların devletlerden, ortak güçten bağımsız üçüncü bir organ görevi görmesi gerektiğini ifade etti. Doğru bir sivil toplum bilincinde gelirlerin sadece bağışlardan ve üye aidatlarından oluşturulmasının şart olduğunun altını çizen Demir:
“Bir hedefi tek bir aşamada geçemediğinizde, sivil toplum size bu adımları atmayı öğretir” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, proje uygulamaları ve sunumlarla devam etti.