Azerbaycan’da Gence şehrinde kitap okumayı seven gençlere yönelik “Okuyan Gençlik-Serbest Kütüphane” adında başlatılan projeye Bursa’nın Nilüfer Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kitap yardımıyla destek verildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı yanında Gençler Vakfının desteği ile gerçekleşen projeye Gence kitap kulübü gönüllülerinin de seve seve iştirak ediyor. Proje kapsamında özel siparişle küçük ev şeklinde kitap rafları yaptırıldı. Okuyan Gençlik- Serbest Kütüphane” projesi kapsamında kurulan kütüphaneler tüm şehir ahalisinin kullanımına verildi. Şehir halkı tarafından çok büyük ilgi gören proje, yerel ve ulusal televizyon kanallarında haber oldu. Çeşitli kişi ve kurumlarca yapılan kitap bağışları sayesinde kütüphaneler daha da büyüdü. Bazı yüksek eğitim kurumlarında projenin tanıtım toplantıları yapıldı.

Proje kuruculardan Ferruh Rahimov, Azerbaycan’ın Gence şehrinde yapılan bu projenin Türkiye’den büyük destek gördüğünü belirtti. Rahimov, “Projemize Türkiye’den büyük destek geldi. Bursa’nın Nilüfer belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi büyük destekte bulundu. Ayrıca Türkiye’de eğitim gören misafir öğrenciler, büyük ilgi göstererek ve kitap bağışlayarak çeşitli şehir ve üniversitelerde benzer projeler yapmak istediklerini ifade etti. Ayrıca kendi memleketlerine buna benzer kütüphane projesi yapmaya başladılar. “Okuyan Gençlik- Serbest Kütüphane” gibi proje oluşturmak isteyen herkese gerekli yardımları yapmaya hazır bulunuyoruz. Türkiye’de okuyan misafir öğrenci arkadaşlarımızla aynı çatı altında toplanmak için internet sitesi çalışmaları yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin desteğiyle Türkiye’de okuyan misafir öğrencileri tarafından Gence başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan bu tür projeler sayesinde insanlar okudukları kitapları başkaları ile paylaşmak, yeni kitaplar okumak, gezmek ve dinlenmek için gittikleri parklarda serbestçe kullanabilecekleri bir kütüphane ile karşılaşabiliyor.