Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Medresettüzehra projesi Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nun onayladığı kanun tasarısı TBMM'ye gönderildi.

Başak Kaya'nın Sözcü gazetesinde yer alan haberi şöyle: Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzaladığı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Van'da Zehra Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kuruluyor. Böylelikle Said Nursi’nin hayali de 103 yıl sonra gerçekleşmiş olacak. Van'da 1913 yılında temelleri atılan Zehra Üniversitesi, Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması nedeniyle tamamlanamamıştı. 

Üniversite bünyesinde sosyal bilimler, hukuk, siyasal bilgiler, fen, iletişim, yabancı dil fakülteleri olacak ve din ile Türk dünyası araştırma enstitüleri bulunacak. Vergi muafiyeti olan vakıf üniversitesi bağış da toplayabilecek.

BEŞİR ATALAY: MECLİSTEN GEÇİNCE ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Konuyla ilgili AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk açıklama yaptı. Şahrivan sitesinden Yunus Emre Aykaç'a konuşan Beşir Atalay, “Biz Van’da Zehra Üniversitesi kurulması ile ilgili çalışmaları uzun süredir yürütüyorduk. Van ilimizde kurulacak ve çevre ülke birimlerini etkileyecek bir öneme sahip olacak üniversite ile ilgili çalışmalarda büyük aşama kat ettik. Halihazırda başkanlığını yaptığım Eğitim Komisyonu’nda da bu üniversite ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Hazırlanan kanun taslağı önümüzdeki günlerce meclis gündemine gelecek. Meclisten çıktıktan sonra da çalışmaları başlatacağız inşallah” dedi.

KÜRTÇE-TÜRKEÇ-ARAPÇA EĞİTİM VERECEK

Burhan Kayatürk ise şöyle konuştu: "Bu konuda uzun süredir derinde yapılan bir çalışma vardı. Güzel ve titiz bir çalışma gerçekleşti. Beşir Atalay Milli Eğitim komisyonu başkanı da olunca biz bunu bir şans olarak bildik. En son hem Milli Eğitim Bakanımız hem de bakanlarımız ve başbakanlarımız ile tek tek görüşüldü. Çünkü buna tüm bakanların imza vermesi gerekiyordu. Haliyle gerçekleşti. Heyecan verici bir olay Van için. Burada çok büyük bir müjde belki de Van için. Bu Van için 100 yıllık bir rüya. Şu ana kadar hep teknik üniversiteler açıldı, burada sosyal bilimler üzerinde eğitimler verilecek. Kürtçe, Arapça ve Türkçe eğitim yapabilecek. Başka diller de olacak yine bununla birlikte." 
 
UNIVERSTY OF ZEHRA

Kayatürk, bu anlamda bu üniversitenin Van ile birlikte Türkiye için de bir olacağının altını çizerken, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde: “Türkiye’nin de ilk uluslararası üniversitesi olacak. University of Zehra olarak da anılacak aynı zamanda. Bir devlet üniversitesi olarak kurulacak. Kimseden bir para alınarak ya da vakıf olarak hayata geçmeyecek. Güzel bir proje… Bugün Mısır’da, Malezya’da ve daha bir çok yerde böyle üniversiteler var. Türkiye’de de bu manada bir ilk olacak. İslam alemindeki bir çok devletlerden de buraya ilgi alaka olacaktır. Bu tam anlamıyla bir düşünce merkezi de olacak. İnşallah bu hayal kısa zamanda gerçekleşir” dedi.

2012 YILINDA VAN’DA SEMPOZYUMU YAPILMIŞTI!

Van’da kurulması için hazırlıkların yapıldığı bu üniversitenin temellerinin dayandığı Medresetüzzehra adıyla Van’da 2012 yılında da bir sempozyum düzenlenmişti. Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı, Van'da dev bir sempozyum düzenlemişti. Van’da birçok yönüyle günlerce ele alınan o sempozyumun sonuç bildirgesinde de Said Nursi’nin eğitim felsefesine uygun eğitim kurumlarının kurulması, Medresetüzzehra eğitim kurumlarının uluslararası Medresetüzzehra üniversitesi olarak öncelikle Van’da kurulması gerektiği belirtilmişti. O dönem Van Valisi olarak görev yapan Münir Karaloğlu ise konuşmasında: “Madem bir bahardayız. Bu sempozyumun da başka bir sonucu da olmalı. Said Nursi'nin bu topraklardaki kardeşliğin bekası için projelendirdiği Medresetüzzehra Üniversitesi artık kurulmalı. Van'dan bu topraklardan çıkan irfan, çok daha görünür kılınmalı. Bediüzzaman'ın eğitim modeli tüm İslam coğrafyasında en üst düzeyde tartışılmalı. Van Kalesi büyük medeniyetlere şahitlik etmiş. Bu mezar taşı; Türkiye'ye, bütün insanlığa kardeşlik, birlik ve muhabbet mesajları üreten bir merkez olmalı.” demişti.

Kaynak: Risale Haber