Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademik yılı açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “İstihdamının yüzde 50’den fazlasının sanayide olduğu tek il olma özelliğine sahip bir kentte, böylesi bir dünya şehrinde, önemli ve başarılı bir teknik üniversite kurulması elbette kaçınılmazdı” dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademik yılı açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Nüfusu ve gayri safi milli hasılaya katkısı itibariyle Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olan, ülkemizin otomotiv, tekstil, makine, kimya ve gıda sektörlerinin lideri, içerisinde 18 adet organize sanayi bölgesi bulunan, yaklaşık bin 500 adet büyük ölçekli sanayi kuruluşu olan, yıllık 14 milyar dolara yaklaşan ihracatı ile ülkemizin en çok ihracat yapan ikinci ili olan ve toplam ihracatımızın yüzde 10’ünü gerçekleştiren, yaklaşık 70 bin iş yerinde 950 bin kişinin çalıştığı, istihdamının yüzde 50’den fazlasının sanayide olduğu tek il olma özelliğine sahip bir kentte, böylesi bir dünya şehrinde önemli ve başarılı bir teknik üniversite kurulması elbette kaçınılmazdı” diye konuştu.

Çavuşoğlu, “Ülkemizin 5’inci teknik üniversitesi olarak 2010 yılında, hükümetimizin ülke genelinde gerçekleştirdiği eğitim ve teknoloji hamlelerinden birinin sonucu olarak açılan Bursa Teknik Üniversitesi, bugün gelinen noktada, YÖK tarafından “Robotlar ve Akıllı Sistemler” konusunda ihtisaslaşacak üniversite seçilmenin onurunu yaşamaktadır. 7-8 yıl gibi kısa bir süre içinde, hükümetlerimiz tarafından sağlanan yaklaşık çeyrek milyar TL’ye ulaşan ödenek miktarıyla, 3 bin 700 seçkin ve başarılı öğrencisi ve 300’e yakın değerli bilim adamı ve akademisyeniyle artık ülkemizin nadide eğitim kurumları arasında yer almaktadır” dedi.

Bursa’nın çalışkan ve üretken sanayici ve iş adamlarının teknik üniversite ile daha yakından ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Zira üniversite-sanayi işbirliği, ülkemizin hedeflerine ulaşmasında en önemli hareket noktalarından birisidir. Üniversite-Sanayi İşbirliği Birimi’nin temel amacı, üniversitedeki bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak ve bölgedeki firmaları Ar-ge, inovasyon çalışmalarına yönlendirerek, üniversitedeki akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir işbirliğini sağlamaktır. Bu çerçevede, Bursa Teknik Üniversitesi’nin büyüyüp güçlenmesi, Bursa sanayi ve iş dünyasının da güçlenmesi anlamına gelecektir. Ben diyorum ki, Bursa halkı 40 yıldır nasıl Uludağ Üniversitesi’ne sahip çıktıysa, Bursa Teknik Üniversitesi’ne de sahip çıkacak onu ülkemizin en önemli teknik üniversitelerinden biri haline getirecektir. Hedefimiz, kısa vadede Gebze ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitelerini geçmek, orta vadede Yıldız Teknik Üniversitesi, uzun vadede de İstanbul Teknik Üniversitesi ile yarışır hale gelmek olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Akademik yıl açılış programına eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bursa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Bursa milletvekilleri Bennur Karaburun, Muhammet Müfit Aydın yanı sıra akademisyenler, belediye başkanları ve öğrenciler katıldı. Programın sonunda başarılı öğrenci ve akademisyenlere başarı belgesi takdim edildi.