Okulların yeniden açıldığı şu günlerde, Psikolog Damla Alkan Saygılı çocukların ödev yapmaya direnç göstermeleri halinde ebeveynlerin sergilemesi gereken tutum ve davranışlar hakkında bilgiler verdi.

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların ve velilerin en önemli dertlerinden biri olan ödev konusu da yeniden gündeme geldi. Okuldan eve gelen öğrencilerin ödev yapmak istememesi durumunda veliler bazen yanlış tavırlar sergileyebiliyor. Konuyla ilgili olarak özellikle ebeveynlere yol gösteren tavsiyelerde bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzman Psikologu Damla Alkan Saygılı, “Çocuklarınıza aslında ödev yapmayı sevdirebilirsiniz” dedi.

Psikolog Damla Alkan Saygılı konu ile ilgili öncelikle, “Ebeveynlerin öncelikle çocuklarına ödev yapmanın gerekliliğini ve önemini anlatmaları, çocukların ödevlerini zorunluluktan dolayı ya da özensiz yapmak yerine, daha istekli bir şekilde yapmaları konusunda destekleyici olacaktır” dedi.

Dinlenme süresi olmalı

Uzm. Psikolog Saygılı, öncelikle çocuğa okul sonrası belli bir süre dinlenme zamanı tanınması gerektiğini belirtti. Ayrıca çocukların ödev öncesi dinlenirken gerek zihinsel, gerekse fiziksel yönden yorucu olan aktivitelerden uzak durmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Saygılı, ödev öncesi yapılan bu tür aktivitelerin, çocuğun yorgun bir şekilde ödevlerinin başına oturmasına ve ödevini verimli şekilde yapmasına engel olacağını ifade etti.

“Ödül” önemli motivasyon kaynağı

Çocukların ödev yaparken belli aralıklarla mola vermelerinin önemli olduğunu söyleyen Saygılı, çocuğa molalar sırasında sevdiği yiyecekler hazırlamak, ödevini yaptığı için ya da ödevini yapmaya yönelik çaba gösterdiği için çocuğu övmek, öpmek, onun saçını okşamak, onunla ödev sonrası keyif aldığı aktiviteler yapmak gibi, ebeveynlerin çocuklarına yönelik ödül niteliğinde olan davranışlarda bulunmasının, çocukların ödevlerini yapmalarına ilişkin motivasyonlarını artırdığını belirtti.

Çocuğunuzun ödevini siz yapmayın

Ebeveynlerin çocuklarına ödevlerinde yardımcı olurken, asla abartıya kaçmaması gerektiğini vurgulayan Saygılı, ödevlerin büyükler tarafından asla yapılmaması gerektiğini belirtti. Okulda çocuklara verilen ödevlerin ebeveynler tarafından yapılmasının, çocukları okula karşı rahatlığa ve ayni zamanda tembelliğe yöneltebileceğini söyleyen Saygılı şöyle devam etti: “Bazen çocuklar ödev yapımı esnasında anne ya da babalarından birini mutlaka yanında isteyebilir. Onlara ödevlerini bağımsız olarak kendilerinin yapması gerektiği ve bu sorumluluğun onlara ait olduğu izah edilmelidir. Ayrıca ödevleri çocuklar adına yapmak yerine, anlamadıkları soruların nasıl yapılacağına ilişkin yol gösterici ve anlaşılmayan soruların öğretmenlere sorulması konusunda teşvik edici olunmalıdır.”

“Çocuğu ödev yapmaya motive etmek için olumlu bir dil ve ılımlı bir tutum sergileyin”

İyi bir ev ortamı ve aile ilgisinin, çocukların ödev yapımında veya akademik başarısının artırılmasında önemli bir role sahip olduğunu da dile getiren Saygılı aynı zamanda çocukların sergiledikleri olumlu davranışların, ebeveynler tarafından takdir edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca çocukların desteğe ihtiyaç duydukları zaman, ebeveynlerinin desteğini almasının da önemli olduğunu ifade eden Saygılı son olarak, “Ödev yapma sürecinde ebeveynler, çocuğun direnci ile karşılaşırlarsa çocuğu ödev yapmaya motive etmek için olumlu bir dil ve ılımlı bir tutum sergilemeli. Bunun yanında çocuğun ödevini yaparken, dikkatini dağıtabilecek işitsel ve görsel uyarıcıların az olduğu ortamlarda ödev yapmasının sağlanması, çocuğun ödevini daha rahat ve sürekli uyarılmaya ihtiyaç duymadan yapmasına yardımcı olabilir. Ebeveynlerin, çocuklarının öğretmenleri ile iş birliği içinde olması da, çocuğun ödevini yapmasında ve akademik başarısını artırmasında önemli rol oynamaktadır. Ebeveynler, çocuklarının akademik yönden güçlü, zayıf yönlerine ve zayıf yönlerinin nasıl desteklenmesi gerektiğine ilişkin öğretmenlerden bilgi edinerek çocuklarına daha çok yardımcı olabilirler. Eğer ebeveynler tüm çabalarına rağmen, çocuklarına ödev yaptırmakta zorlanıyorsa, çocukların ödev yapmalarına engel olabilecek, gelişimsel, psikiyatrik, çevresel sorunlar da olabileceğinden ötürü, mutlaka çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniğine başvurarak uzman yardımı almalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.