Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Enerji Sistemleri Mühendisliği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Enerji ve Mühendislik Konferansı Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programla başladı.

Konferansın açılışında konuşan GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Bedir, dünya üzerinde oluşan tarihsel gelişimler açısından bakıldığında toplumlar arasında yaşanan mücadelelerin altında yatan temel nedenlerin enerjiyle ilgili olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Bedir, özellikle son yüzyılda dünya üzerinde yaşanan acımasız savaşlarda, tüm uluslararası soğuk veya sıcak savaşların temel nedenleri arasında, ülkelerin enerji ihtiyaçlarını gidermeye yönelik birtakım siyasal veya ekonomik yönden yaşanan savaşlar olduğunu ifade etti.

"Enerjiye bağımlılığını üzerimizden atmalıyız"

Prof. Dr. Bedir konuşmasının devamında, “Ülkemizde son yıllarda yapılan büyük yatırımlar ve özellikle son birkaç yılda hükumetimizin uyguladığı birtakım politikalardan dolayı artık ülkemiz enerji sektöründe enerjiye olan bağımlılığını minimize etmek için ‘ben de enerji piyasasında dünyada varım’ deyip büyük yatırımlar yapılmaktadır. Şu an gerçekleştirilen uluslararası konferansta olduğu gibi enerjiyle ilgili birçok bilimsel etkinlik ülkemizde gerçekleştirilerek, dünyada enerjide nereye gidiliyor, Türkiye buna bağlı olarak hangi çizgiyi takip etmeli ve ne tür politikalar oluşturmalı ki ülkemizin enerjiye bağımlılığını minimize edebilir seviyeye getirebilsin. Enerjiye olan bağımlılığı biz ülke olarak bir an önce üzerimizden atmak zorundayız. Bunu başarabilmenin yollarından birisi ise bu tür bilimsel çalışmalarla ve uluslararası konferanslarla enerjiyi tartışarak, ülkemize katma değer olarak dönebilecek bilgileri oluşturmaya çalışmak ve enerjiye bağımlığı azaltacak eylem planları doğrultusunda ilerlemektir” şeklinde konuştu.

"Dünyayı iyi okumak gerekir"

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise dünyayı, zamanın ve mekanın ruhunu iyi okumak gerektiğini belirterek, “Bütün medeniyetlere bakıldığında o dönemin bilgisini elinde tutanlar o dönemin sözünü söylemiş. Böyle bir dünya düzeninde dünya sürdürebilir kalkınmadan bahsediyor. Sürdürebilir kalkınma yalnızca ekonomik kalkınma mıdır, para mıdır? Zaten böyle bakıldığı için de dünyada kan, gözyaşı, savaşın, kaosun ne kadar güçlü bir şekilde devam ettiğini ve en çok da bizi, bizim bölgemizi etkilediğini görüyoruz. O zaman çevresel kalkınmayı da yani koruyarak kullanma, çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakma, ekolojik sistemi bozmadan bütün sistemi koordine etme gibi de üzerimizde bir emanet ve sorumluluk var. Daha da önemlisi sosyal kalkınma dediğimiz insanı merkeze alan bütün yaptığın işi insan için yapan, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin’ anlayışının hakim olması gerektiği bir söylem var. Bunu ne kadar yapıyoruz, dünya bunu ne kadar yapıyor dediğimiz noktada da çok ciddi sorunlarımız var. Bir damla petrolün, bir damla kandan daha değerli olduğu çok acımasız bir dünyadayız. Dolayısıyla bu konferans çok önemli” ifadelerini kullandı.

"Milli enerji ve maden politikası hayata geçirilmeli"

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, ise, “ülkemizde ekonomik büyüme ve refah seviyesindeki yaşanan gelişmeler ile birlikte enerji tüketimimiz de yükselerek artış göstermektedir. Refah seviyesinin artış ivmesini korumak arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olmak üzere üç temel üzerine inşa edilecek bir milli enerji ve maden politikasının hayata geçirilmesiyle mümkün olacaktır. Arz güvenliği konusunda doğal gaz ve petrolde kaynak çeşitlendirmesinin sağlanması için mevcut doğal gaz boru hatlarının yanı sıra yeni doğal gaz boru hatları projeleriyle hem iç piyasaya daha fazla gaz esnekliğinin sağlanması hem de kaynak ülkelerden ötürü oluşabilecek risklerin minimuma indirmek hedeflenmektedir. Kaynak ülke yelpazesini ve miktarını artırmanın yanı sıra doğal gaz depolama kapasitesinin artırılması çalışmalarını da yürütmekteyiz. Doğal gaz alanında mevcut olan depolama alanlarının artırılması ve yeni tesislerin hizmete alınmasıyla ülkemiz yıllık tüketiminin en az yüzde 20’sini karşılayacak miktarda doğal gazın depolanması öngörülmektedir” ifadelerine yer verdi.

"Yenilebilir enerji açısından önemli konuma sahibiz"

Türkiye’nin enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke olmasına rağmen son yıllarda dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına sahip olduğunu aktaran GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Günal, bu durumun enerji talebimizin artmasına yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Günal, “Bu talebi karşılamanın yanında enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerji sepetimizi çeşitlendirmek için siz bilim insanlarımızın uygulanabilir projeler üretmesi çok büyük önem arz etmektedir. Türkiye yenilebilir enerji açısından önemli ve ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Ancak güneş, rüzgar ve hidrolik kaynakların enerji sepetimizdeki payının yüzde 30’un üzerine çıkarılması yönünde çalışmaların yapılması gerekmektedir” sözcüklerini kullandı.

"376 katılımcı 224 bildiri sunacak"

2. Uluslararası Enerji ve Mühendislik Konferansı Başkanı ve GAÜN Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Atmaca, ikincisini düzenledikleri konferansın kamu ve özel sektör akademik kurumlarının bir araya getirerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulacağını belirterek, “Enerji sektörü ve çevre başta olmak üzere mühendislik teknolojileri konularında yapılan güncel akademik çalışmalar burada kapsamlı bir şekilde iki gün boyunca paylaşılacak. Farklı ülkelerden 500’ü aşkın katılımcı görüş alışverişinde bulunma ve dünyadaki gelişmeleri tartışma fırsatı bulacaktır. Gerçekleştirilecek oturumlarda enerji piyasaları, sanayide enerji verimliliği, yenilebilir enerji teknolojileriyle makine, inşaat, gıda, elektrik, elektronik mühendisliklerini de kapsayan birçok farklı alanda sorunlar tartışılacak, akademik çözüm önerileri geliştirilecek. Konferansımız iki gün boyunca 4 paralel salonda 20 oturumda yapılacak olup, 376 katılımcı hocamız 224 bildiri sunacak” diye konuştu.

Konuşmaların sonunda GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Bedir ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz tarafından Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e hediye takdim edildi.