Gazi Üniversitesi, 2023 hedefleri doğrultusunda Afrika açılımını desteklemek amacıyla ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Afrika Destek Programı kapsamında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, TRT ve Türk Tarih Kurumu ile işbirliği anlaşması imzaladı.
Protokol imza törenine Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan TRT Haber Daire Başkanı Yaşar Taşkın Koç, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere katıldı.
İmzalanan protokol ile Gazi Üniversitesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun Afrika Kıtası ve Akdeniz Havzası’na dair yaptıkları çalışmaların TRT ile paylaşılması ve bu çalışmalardan belgeseller hazırlanması kararlaştırıldı. İmza töreninde konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan “Bu işbirliğinin hem kurumsal manada kurumlara hem de Afrika Kıtası ve Akdeniz havzası nezdinde ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi. Uslan devamında şöyle konuştu: “Gazi Üniversitesi olarak ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda Afrika açılımına ve aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu’nun Afrika Kıtası’na yönelik destek programına katkı sağlayacak işbirlikleri için girişimlerimiz sonuç verdi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Tarih Kurumu ile hem kültürel ve tarihi hem de dil konusundaki akademik işbirliği TRT’nin çalışmaları ile özellikle gönül coğrafyamızda belgesel çekimleriyle desteklenecek. Gazi Üniversitesi’nin paydaşları ile yaptığı bu çalışmalarda bizler bilgi akışını sağlarken TRT’de yayıncı kuruluş olarak tarihi ve kültürel birikimlerimizin belgeselleştirilmesine katkı sunacak” ifadelerini kullandı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türkiye’de bilim kurumları arasındaki işbirliğinin henüz istenen düzeyde olmadığını belirtirken “Üniversiteler ile doğrudan devlete bağlı kamu kurumu olarak hizmet veren kültür kurumları arasında bu tür işbirlikleri ve ilişkilerinin geliştirilmesi son derece önemli” diye konuştu.
Örs, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olan Gazi Üniversitesi ile yapacağımız çalışmadan memnuniyetini dile getirerek, “Ülkemizdeki dil kirliliği ve tarih anlayışında yaşanan kimi sorunlar üzerine çalışma yapmak, kültürel ve medeni problemlerimizin çözümü üzerine araştırmalar yapabilmek, bunları kamuoyuyla paylaşabilmek ve bunlardan ülke ve millet yararına birtakım olumlu sonuçlar elde edebilmek adına bir işbirliği protokolü imzalıyoruz” dedi.
Afrika ve Akdeniz Havzası’nın kültürel mirasımızın önemli bir parçası olduğunu ancak batılı devletlerin bu toprakları sömürülecek alan görmesi dolayısıyla bu coğrafyaya gereken önemin verilmediğini söyleyen Örs, son dönemlerde yürütülen kültür diplomasisi faaliyetlerinden biri olarak Afrika açılımı ile bu eksikliğin giderileceğine inandığını kaydetti.
TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise, “Bilimsel kurumlarımızın işbirliğine girmesi ve TRT’nin buna katkı vermesi hem bizim hem de ülkemiz için sevindiricidir. Bu çalışmalar vesilesiyle ülkemiz ve insanlarımızı Afrika’ya, Akdeniz Havzası’na ve Ortadoğu’ya sizin sayenizde en iyi şekilde ulaştıracağız” şeklinde konuştu.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan ise paydaşlara teşekkür ederek, “ Birlikten kuvvet doğar. Bir iken üç olduk ve bu üçün doğuracağı üretim fevkalade olacaktır. 2300 yıllık Türk tarihinde çok geniş bir kültür ve tarih ile karşı karşıyayız. Bu protokol küller içerisinde kalmış tarihi ortaya çıkaracak” değerlendirmesinde bulundu.