Gaziantep Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Resmi Açılış Töreni’ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk dersi verdi.

Gaziantep Üniversitesi’nin yeni akademik yıl açılışına katılan Mehmet Şişmek, Mavera Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda, "Küresel Görünüm ile Türkiye Ekonomisi" konulu açılış dersini verdi. Şimşek, tüm göstergelerin Türkiye’nin büyüdüğünü gösterdiğini belirterek, “Ülkemizin hedeflerine ulaşmasında üniversitelere de büyük görev düşüyor. Bunun için üniversitelerimiz ve sanayi asla ve asla kopuk olmamalı” dedi. Türkiye’nin ekonomik göstergelerini de değerlendiren Şimşek, önümüzdeki dönem büyük bir kur şokunun yaşanmaması durumunda enflasyonun yüzde 7’lere çekileceğini müjdeledi. Şimşek, yeni reformlarla işsizliği ve enflasyonu aşağıya çekeceklerini vurgularken, 1 yılda 1 milyon 100 bin kişiye iş bulduklarını, önümüzdeki dönem reformlarla Türkiye’ye üst gelir grubuyla 20 bin dolar kişi başına milli gelir düzeyine taşıyacaklarını vurguladı.

"Kriz ve darbe girişimine rağmen büyüdük"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen sene küresel kriz nedeniyle dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 3 civarında büyüdüğünü belirterek, Türkiye’nin ise terör ve hain darbe girişimine rağmen bu seviyede bir büyüme hızı yakaladığını kaydetti. Mehmet Şimşek"Bu sene hızla toparlandık. Muhtemelen bu sene yüzde 5 buçuk civarında büyüyeceğiz. Önümüzdeki 3 sene içerisinde de bunu devam ettireceğimize inanıyorum. Niye, zaten son 15 yıl-16 yıla bakarsanız Türkiye ortalama 5 nokta 6 büyümüş. Reform yapmayı umuyoruz, reform yapıyoruz ve ondan dolayı da biz bu büyümeyi devam ettireceğimize inanıyorum. Peki efendim diyorlar ki büyüme var bize yansımıyor diyorlar bize yansımıyor diyorlar, öyle değil. Bakın, 2007’den bu yana Türkiye’de 7 nokta 9 milyon insanımıza iş bulmuşuz, bu reel. Mesela bu senenin başından bu yana 800 binden fazla kardeşimize iş bulmuşuz. Geçen seneden bu yana yıllık olarak 1 nokta 1 milyonun üzerinde vatandaşımıza iş bulmuşuz. Evet büyüme var ve büyüme yansıyor. Bunu otomotiv satışında görebilirsiniz, konut satışında görebilirsiniz, bunu beyaz eşya satışında görebilirsiniz, bunu yurt dışına giden turist sayısında görebilirsiniz. Hangi göstergeyi alırsanız alın büyüme var, gerçek ve yansıyor. Önümüzdeki dönemde tabi biz işsizlik oranlarını yüksek büyümeyle aşağıya çekmeyi ümit ediyoruz. İnşallah başarılı oluruz yoğun bir çaba gerekiyor reform gerekiyor" dedi.

"Üniversiteler ve sanayi asla kopuk olmamalı"

Konuşmasının devamında, Türkiye’nin belirlenen kalkınma hedeflerine ulaşması için tüm göstergelerinde başarı sağlanması gerektiğine vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Şimşek, üniversiteler ve sanayi arasında bağa da dikkat çekerek, "Gaziantep Üniversitesi bir eğitim kurumu. Üniversiteler ile sanayi asla ve asla kopuk olamaz. Tabi ki burası bir bilim, fikir merkezi. Ama, bir o kadar da gençlerimize pratik yetenekler tecrübe vermeli. Mesela Gaziantep Üniversitesi’nin benim açımdan değerlendirme ölçeğinde Gaziantep Üniversitesi bünyesinde yılda kaç tane şirket kurulmuş? Kaç tanesi iflas ettiğidir. Benim için en önemli göstergelerden bir tanesidir. Yapılması gereken öğrencilerinizle, dışarıdakilerle birlikte şirket kurmak. Fikirlerinizi hayata geçirmek. Sanayi ile birlikte çalışın. Nerede çalışıyorsa çalışsın. Sosyal bilimlerde mi çalışıyor? O zaman ülkemize gelen Suriyeliler ile ilgili çalışma yapar. Toplumsal sorunlarımız var. Onlarla ilgili araştırmalar yapın. Onlarla ilgili biz bilgiye dayalı daha iyi politikalar geliştirelim. Burada üniversitelerimize de büyük görev düşüyor. Çünkü, mezun olmadan önce mutlaka ve mutlaka birkaç yerde staj yapmış olmak gerekiyor. Tecrübe kazanmış olması lazım gençlerimizin. İşte, biraz önce rektörümüzün dediği gibi intörn uygulaması gibi, sanayiyle iç içe eğitim gibi projelerle bu büyük ölçüde sağlanmış olur" şeklinde konuştu.

"İşgal girişimini omuz omuza cevap verdik"

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, dünyanın bir buhran döneminden geçtiğini vurgularken, "Tabi ki coğrafyamız da kaderini yaşıyor. Ama biz kaderimizden kaçmıyoruz. Tam tersine yedisinden yetmişine milletiyle ve aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde irade kullanarak, kaderimizi şekillendirmeye çalışıyoruz” dedi. Ülkemizin bulunduğu zor coğrafya nedeniyle zaman zaman işgallere uğramasına karşın, asla boyun eğmediğini kaydeden Rektör Gür, “Gerek içeriden, gerek dışarıdan vatanımıza ihanet eden ve kastedenlere karşı da bu millet Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Çerkezi, Alevisi, Sünnisi ile gerekli cevabı vermiştir. Vermeye de devam edecektir” şeklinde konuştu.

"Biz koca bir çınarız"

Bu süreçte Gaziantep Üniversitesi’nin de bir bilim yuvası olarak üstüne düşeni yerine getirdiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Ali Gür, "Her kurum ve her birey kendi üzerine düşen görevi yapıyor ve yapacaktır. Bu coğrafya kolay bir coğrafya değil. Yer üstü ve yer altı zenginliklerinden dolayı sürekli hakimiyet alanı olmaya çalışılmış, dönem dönem işgallere uğramışsa da asla bu coğrafyada var olan milletimiz bunlara boyun eğmemiştir. Biz, koca bir çınarız. Nerdeyse 50 yıllık ve tarihten gelen köklerimizle kurumsal kimliğimizi muhafaza ediyoruz. 53 bin öğrencisiyle. Dile kolay. Aynı zamanda Türkiye’nin farklı coğrafyalarından gelen öğrencilerle birlikte. Dünya coğrafyasından, bütün kıtalardan 108 ülkenin evlatları bizim bağrımızda huzur buluyorlar. Bizi tercih ediyorlar ve dezavantajlara rağmen bu bölgede huzur içerisinde yaşayarak eğitimlerini tamamlayıp ülkelerine dönüyorlar. Bizim hedefimiz birkaç yıl içerisinde 140 ülkeyi burada barındırmaktır. Çünkü bu coğrafyanın misafirperverliğini, kadirşinaslığını bildikten gördükten sonra bu coğrafyanın gelecek şekillenmesinde evlatlarımız her zaman gerekli olan temeli atacaklar" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ve dünya öncü üniversiteyiz"

Gaziantep Üniversitesinin kurumsal kimliğiyle, sadece coğrafyasında değil, Türkiye ve Dünya’da öncü olmaya aday ve aynı zamanda öncü bir üniversite olduğu vurgusunu yapan Rektör Prof. Dr. Gür, sözlerinin devamında ise şunları söyledi:

“Tabi ki herkes farklı düşüncede olacak. Homojen bir düşünce arzusu Allah’ın yaratılış kurallarına aykırıdır zaten. Farklı düşünceleri harmanlama, farklı düşüncelerden potansiyel enerjiyi dinamik enerjiye döndürmek istiyoruz. Asla homojen bir üniversite oluşturma sevdamız olmadı olmayacak da zaten. Ama biz bunu yaparken belli kriterlere uymak zorundayız. Devletimizin ve milletimizin hassasiyetleri doğrultusunda genel evrensel kurallar çerçevesinde vatana ihanet etmemek, bayrağına saygıda kusur etmemek, inançlara saygılı olmak, ezan sevdasından vazgeçmemek ve vatan bütünlüğünü korumak kaydıyla ne düşünürseniz düşünün. Bu bizim üniversitemizin zenginliğidir, potansiyel enerjisidir. Bu konuda aşağı yukarı geçtiğimiz süreçleri hepimiz biliyoruz. Elbette ki bir yandan devletimizin hassasiyetleri doğrultusunda ihanet şebekelerine karşı gerekli tedbirler alınıp aramalar yapılırken diğer taraftan da asıl rolümüz olan eğitimi asla unutmadık. Hedefimiz kaliteli, kurumsallaşmış bir üniversite. Allah’a çok şükür büyük Avrupa Birliği Projeleri yapıyoruz. Erasmus’ta Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa’dan sonra Avrupa Birliği projelerinde en fazla kaliteli proje üretip, pay alan şehir Gaziantep ve üniversitemizdir. Tıp dışı alandaki İntörnlük Gaziantep Üniversitesinin tescilli bir markasıdır. Şu anda YÖK Başkanlığımız ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte 70 üniversite bu programa geçmek için intörnlük programı güncellemek için yola koyuldular. Biz bu tohumu attık ve yakın zamanda yeşerecek. Bir başka özelliğimiz hani son zamanda çıktıya meslek yüksekokulları gerçek anlamına kavuşabilmesi için sanayinin içerisinde yer almalı ve sanayinin içerisinde meslek yüksekokulları kurmalıyız diye tavsiye kararı çıktı. Biz zaten bunu yaklaşık olarak 9 yıldır yapıyoruz. Diğer taraftan Türkiye’de üç dilde eğitim yapan Türkçe, İngilizce ve Arapça tek üniversiteyiz ve bu eğitim programı yaparken de gerek devletimizin gerek kurumlarımızın büyük gayretleriyle eksikliklerimize rağmen bunu başarıyla taşımak istiyoruz. Çünkü bizim burada yetiştireceğimiz öğrencilerimiz sadece Türkiye’de değil gittikleri ülkelerde de öncü bayraklardan olacaklar ve bizim misyonumuzu temsil edecekler.”

Bakan öğrencilere aşure dağıttı

Şimşek’in ilk dersinin ardından Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, üniversite öğrencileri tarafından yapılan bir cam işlemeli bir vazo hediye etti. Şimşek ve beraberindekiler daha sonra Öğrenci Yemekhanesinde yemek yiyerek, öğrencilere aşure dağıttı. Gaziantep Üniversitesi’nin 2017 - 2018 Eğitim Öğretim Yılı açılış törenine Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Kaymakamı Celalettin Özdemir, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Bölge İstinaf Mahkemesi Başsavcısı Mustafa Yalçın, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Halil Uysal, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve bürokratın yanı sıra, akademisyen ve öğrenciler Mavera Kongre ve Sanat Merkezini doldurdu.