Gündelik hayatımızda kullandığımız özellikle kâğıt malzemelerin, fişler, kartpostallar, basılı broşürler, gazete kupürleri gibi kısa ömürlü ve geçici belgelere efemera denir. Bu materyallerden oluşan koleksiyonlara ise efemera koleksiyonu denilmektedir. Farklı konularda ve başlıklarda efemera koleksiyonu yapan kişiler vardır; bu kişiler efemerist veya efemera koleksiyoneri olarak bilinmektedir.

Efemera başlığında ele alınan kağıt objeler geçmişe dair önemli ipuçlarını barındırır. Efemera koleksiyonundaki parçalardan yola çıkarak, adeta bir yap-bozun parçalarını bir araya getirir gibi anlamsal ilişkilerini kurarak hazırlanmış önemli kaynak eserler bulunmaktadır. Bu eserler, efemera koleksiyonlarındaki parçaların toplumsal tarihe de ışık tutan önemli ayrıntılar olduğunu göstermektedir.

Efemeristler Neleri Biriktirir?

Efemera koleksiyonu belli bir temaya sadık kalınarak yapılabildiği gibi bir konu veya türe bağlı kalınmaksızın da oluşturulabilir. Tematik koleksiyonlar kendi içinde iki alt gruba ayrılır. İlki belirli bir konuda herhangi bir türde efemerayı içeren koleksiyonlardır. Örneğin eğitim tarihine özgü defter, karne, diploma, fotoğraf, arma vb. farklı türlerde materyalleri içeren efemera koleksiyonu buna örnek verilebilir. İkincisi ise sadece bir türde efemeranın bir araya geldiği koleksiyonlardır. Bu tür koleksiyonlarda sadece bilet, sadece fatura veya sadece etiket gibi tek bir türde efemera biriktirilmekte ve biriktirilen materyallerin konusu ikinci planda kalmaktadır. Tematik efemera koleksiyonları için malzeme bulmak, alanın ve malzeme türünün kısıtlanması sonucu genel koleksiyonlara göre daha zordur.