İmam hatiplerin ibret dolu hikayesi

İmam Hatiplerin 1913 yılından günümüze kadar yüz yılı aşan ibret dolu hikayesini anlatan “Şu İmam Hatipler” kitabının yazarı Yusuf Güney ile kitabı ve imam hatipler hakkında konuştuk.

EĞİTİM 21.03.2018, 13:26
İmam hatiplerin ibret dolu hikayesi
Farklı bir alanda aynı zamanda bir yakın tarih araştırması da olan bir kitap ? Bu nasıl oldu ?

Biraz önce özgeçmişimde belirttim. Ben aynı zamanda bir İmam Hatipliyim. Hayatım boyunca çalışmalarımı iki boyutlu yürüttüm. Mesleki çalışmalar ve manevi çalışmalar diye. Hayat tek boyutlu ve sadece maddi unsurlardan ibaret değil. Bunun bir de manevi boyutu var. Elhamdülillah o boyutunda da karınca kararınca bir şeyler yapmaya çalıştık. Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneğinin fiili kurucuları arasında yer aldım. Yine bu derneğimizin Ankara Temsilciliğini 10 yılı aşkın bir süredir arkadaşlarımızla birlikte yürütüyoruz. Yine Türkiye genelinde önemli bir derneğimiz olan Önder İmam Hatipliler Derneği’nin başkanları İbrahim Solmaz, Hüseyin Korkut ve Halit Bekiroğlu ile birlikte çalıştık. Yine Önder İmam Hatipler Derneği’nin de Ankara Temsilciliği’nde “Mezunlar Sorumlusu” olarak görev yaptım. “İmam Hatiplerde Eğitim Kalitesinin Artırılması Eylem Planı” nı ile “İmam Hatiplilerin Askeri Okullara Girişine İlişkin Rapor” hazırladım. Bu rapor 30 Mart 2016 tarihinde bir çok Sn. Vekilimize  dağıtıldı. Ve en nihayetinde 7 yıllık bir çalışmamın ürünü olan “Şu İmam Hatipler” kitabını da hazırlamayı Cenab-ı Allah lütfetti.

Kitabın bir çıkış öyküsü var mı ? Kısaca bizimle paylaşır mısınız ?

Elbette. Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneği Ankara Temsilciliği olarak 2007 yılında Ankara’da Kutlu Doğum vesilesiyle bir program düzenlemiştik. Program sonrası tanışma ve sohbet faslına geçildi. Okulumuzun, özellikle ilk mezunu ağabeylerimiz yaşadıkları önemli hatıraları göz yaşları içinde anlattılar. O an kendi kendime dedim ki; bu hatıralar bu ağabeylerimizle ölüp gitmesin, bunlar gelecek nesillerle nakledilsin. Kitap fikri işte orada o şekilde doğdu.

Sonra nasıl bir çalışma yürüttünüz ?

Bu olaydan sonra bilgisayarın başına geçtim. O gün orada ne anlatıldıysa yazdım. Tabii çok zor oldu. Adeta kuyu kazar gibi yaşanan hatıraları toplamaya başladım. Maalesef bizim insanımızda okuma alışkanlığı zayıf olduğu kadar yazma alışkanlığı da çok zayıf. Hiç kimse bir hatırasını yazıp ta getirmiyor. Tek tek gidip görüşmek, gerekirse röportaj yapıp yazmak gerekiyor. Sonra konu genişledikçe genişledi, sadece hatıra yazmayı aşıp bir bütün olarak imam hatip olayını anlatmaya dönüştü. Bu arada şunu ifade edeyim. Eğer siz halisane bir işe üstelikte hayırlı bir işe niyet etmiş iseniz Cenab-ı Allah önünüze nice kapılar açıyor. Bu da böyle oldu. İmam Hatiplerle ilgili hemen her toplantıya katıldım, kim ne anlattıysa yazdım.  İmam Hatiplerle ilgili günümüze kadar yayımlanmış ne kadar eser varsa onlara ulaştım, onları taradım. Hatırat kitabı yayımlayan imam hatip mezunu hocalarımızın tarihe ışık tutacak önemli hatıralarına ulaştım. Başkaca yayımlanmış belgesel filmlerden de yararlandım. Yine olayların akışına göre ihtiyaç duyulan konularda içlerinde kimi eski bakan, milletvekili ve üniversite hocalarımızın da bulunduğu bir çok kişiye ulaştım ve onlarla röportaj yaparak kayda geçirdim. Bu arada halen hayatta bulunan 101 yaşındaki İstanbul İmam ve Hatip Mektebi öğrencisi bir büyüğümüze rastlamak ve onunla bir röportaj yapmak ayrı ve güzel bir tevafuk oldu.

Epey bir zahmet çekmişsiniz. Kitabı çok kısa özetlersek; kitap neyi nasıl anlatıyor ?

Kitap 7 yıllık bir çalışmanın ürünü. Kitabın muhteviyatını kısaca özetlersek, kitapta şu konular ve imam hatiplerle ilgili akla gelebilecek bir çok sorunun cevapları var:

İmam Hatipler Ne Zaman Açıldı ? 1951’de mi, 1924’de mi, 1913’ de mi?
İlk Öğrenciler; Nereden Geldiler, Nasıl Kaydoldular, Nasıl Okudular ?
İlk Hocalar; Nerede Yetiştiler, Neler Yaptılar ?
İmam Hatip Okulları Hangi Şartlarda Açıldı?
Okul Binaları Nasıl Yapıldı ? Kimler, Nasıl Yardım Etti ?
İmam Hatiplerin Açılışına Öncülük Eden Hocaefendiler,
Farklı Toplum Kesimlerinden Farklı Tepkiler,
İmam Hatiplilerin Ziyaretinde Ağlayan Menderes,
Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin İmam Hatiplere Bakışı,
İmam Hatipler ve Tarikatlar, Cemaatler, Aleviler,
Hangi Hükümet Döneminde Ne Kadar İmam Hatip Açıldı ?
Darbe Dönemlerinde İmam Hatip Açıldı mı? Askerlerin İmam Hatiplere Bakışı,
İmam Hatipleri Engellemeye Çalışan Kesimler ve Engelleme Çabaları,
İmam Hatiplilerin Yaşamlarından Kesitler,
28 Şubat Kararlarıyla İmam Hatiplere İndirilen Darbe,
8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Kararı Alınırken Meclis’te Yaşananlar,
İmam Hatiplerde Başörtüsü Zulmü ve Başörtüsü Mağduru Öğrencilerin Duygularından Yansımalar,
Başörtüsü Yasağına Dava Açan İmam Hatipli Savcı,
İmam Hatiplerin Çoğalmasını İstemeyen Din Öğretimi Genel Müdürü,
İmam Hatipli Olmayan İmam Hatip Dostları,
Alevi Köyünde Bir İmam Hatipli,
Terör Kurbanı İmam Hatipler,
İmam Hatipli Öğrencilerin Kaleminden İmam Hatipler,
İmam Hatiplerle İlgili Kim, Ne Zaman, Ne Söyledi ?
Yabancıların İmam Hatiplere İlgisi ve İmam Hatipleri Araştıran Yabancılar,
 

Bu kitap bildiğimiz klasik bir tarih anlatımı değil. Bu eserle istedik ki; “şu tarihte şu olmuştur” şeklinde sonuçları aktaran bir tarih anlatmayalım; derlenen hatıralar, belgeler ve tanıkların kendisi tarihi anlatsın. Tarih anlatılırken kullana geldiğimiz bu ifade bir sonuç ifadesidir. Peki, ne olmuşta öyle olmuş, bu sonucun geri planında hangi hadiseler yaşanmış? Bu kitapta bu yapılmaya çalışıldı. Bizzat tanıkların dilinden ve belgeler ışığında olayların kendisi anlatıldı. 

Yakın tarihimize ışık tutan çok önemli olaylar var yani?

Evet. Belki bir cümleyle özetlersek bu kitap; “İmam-Hatipler üzerinden yürütülen ve hatta onları da aşan bir dini değerleri muhafaza mücadelesi ve bu mücadeleye  sahne olan bir ülkede yaşananları anlatan bir eser.”

Kitabın ismi nereden geliyor?

“Şu Çılgın Türkler” isimli bir kitap vardır biliyorsunuz. Türklerin kahramanlıklarını anlatan. Bu da biraz ona nazire oldu. Yani benzetme oldu. Oradan esinlendik. Bu kitapta imam hatiplerin  tarihte yaşanmış nice ibret dolu olaylarını, hikayesini anlatıyor.

Kitap ne zaman basıldı ve kitapla ilgili nasıl eleştiriler aldınız ?

Kitap, Haziran 2016’da basıldı. İlk olarak Siyasallılar Vakfımızın bir iftar yemeğinde, üst düzey eski ve yeni bir çok bürokrat arkadaşımızın da aralarında bulunduğu katılımcılara dağıtıldı. Bu arada şunu da ifade edeyim. Nacizane bu eseri bir sadaka-i cariye kabilinden yayınladık. Elhamdülillah kitaptan tek kuruş almadım. Tüm telif ücretini de imam hatiplere bağışladım. Bu halisane niyetimiz karşılık buldu. Bir hayırsever kardeşimiz 1000 adet alıp hayrına dağıttı. Bir başkanı 100, bir başkası 20, 50 alıp hayrına dağıttı.

Kitabı okuyan herkesten çok hoş geri dönüşler aldık. Geri dönüş yapma zahmetinde bulunanların duygu ve düşüncelerini izninizle zikredeyim;

Doç.Dr. Mustafa Öcal-İlahiyatçı Yazar-Kitabın Editörü-14.06.2015: “Bu çalışmasıyla, her çiçekten bir zerre alarak bal yapan arılar misâli Yusuf Bey, İmam-Hatip Liselerinin çatısı altında yetişen çok sayıdaki insanımızın hafızalarındaki hatıraları, acı-tatlı olayları kayda geçirip tarihe intikal ettirmekle kalmamış, aynı zamanda bu okullara farklı açıdan bakan kişi ve kesimlerin görüş, duygu ve düşüncelerini de bir araya getirerek okuyucuya farklı bakış açılarını mukayese imkânı sağlamıştır. Kısaca çalışma ile, her okuyucunun ‘kıssadan hisse’ kendine pay çıkaracağı ibretlik olaylar gelecek kuşaklara aktarıldığı gibi bu konuda araştırma yapacaklar için de bir kaynak kitap ortaya konulmuştur. Bu güzel çalışmasından dolayı Yusuf Güney Beyi kutluyor, Yüce Rabbimizden iki cihanda aziz olması için dua ediyorum.”
 

Nazif Yılmaz-Din Öğretimi Genel Müdürü: (Whats app mesajı): Kitab çıkmadan okumak nasip oldu. Çok güzel bir çalışma. Tebrikler.”
 

Hüsnü Tekin-Başbakanlık Eski Personel Genel Müdürü-Halen Şeker Kurumu Başkanı- 20.06.2016 (Telefon Görüşmesi): “ Yusuf eline sağlık. Her şey ortada, kim ne yapmış. Duygulandım, gözlerim doldu.”
 

Ahmet Bensiz-Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Müşaviri-23.06.2016 (Whats app mesajı): “Okumaya başladım Yusuf Abi. Okumaya, okunmaya, okutulmaya değer bir eser olmuş. Yüreğine kalemine sağlık.”
 

Ekrem Boynuuzun-Çorum Alaca İmam Hatip Mezunları Derneği Başkanı-23.06.2016 (Whats app mesajı): “Okudukça zevk alıyorum. Çift kanatlı nesillerin okumalarını sağlayalım Yusuf Abi.”
 

Mustafa Özdemir-Mehir Vakfı-26.06.2016-(Whats app mesajı): “Dostlarım; bu kitabı acilen almak ve gençlerimize okutmak birinci vazifemiz ve hizmetimiz olmalıdır.”
 

Nuh Mehmet Solmaz- Eski Ankara Vaizi- Peygamberler Tarihi Yazarı- 27.06.2016 (Telefon Görüşmesi): “ Yusuf Bey, Allah razı olsun. Bir kere daha diyeyim; Allah razı olsun. Bunu üçe tamamlayayım; Allah razı olsun. Efradını cami, ağyarını mani derli toplu güzel bir çalışma olmuş. Eline sağlık.”
 

Halit Bekiroğlu-Önder İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı- 29.06.2016 (Telefon görüşmesi): “ Abi kitabın üçte birini okudum. Gayet akıcı, güzel bir çalışma olmuş.”
 

Mecit Can-Kayseri İHL 1975 mezunu-02.07.2016-(Whats app mesajı): “Şu imam hatipler kitabının ilk 100 sayfasını okudum ağladım ve ağladım.”
 

Şener Meral-Kocaeli Kartepe İHL Mezunları Derneği Başkanı-31.07.2016- (Kitapyurdu web sitesinde): Kıymetli Dostlar! 7 yılda büyük emekle yazılmış; Akçağ yayınlarından çıkan, Kayseri İHL 1983 mezunlarından Yusuf Güney Abimiz tarafından hazırlanan İmam Hatiplerin İbret Dolu Hikayesi Kitabını okuyorum. Yeni çıktı. Cumhuriyet döneminde İmam Hatipler üzerinden yürütülen ve hatta onları da aşan bir dini değerleri muhafaza mücadelesi ve bu mücadeleye sahne olan bir ülkede yaşananları onlarca olay, belge ve tanıkların dilinden anlatan bir eser. Okurken boğazınız düğümlenecek, gözleriniz yaşaracak, kalbiniz çatlayacak.
 

Necati Badır-Yozgat Yerköy İHL Derneği Başkanı-22.10.2016: (WhatsApp mesajı): “Sn. Müşavirimiz Yusuf Güney Bey, imam hatipliler ile ilgili muhteşem bir eser kaleme almışlar. Bilhassa tüm imam-hatipli kardeşlerimin bu kitabı okumalarını tavsiye ediyorum. Sn. Yusuf Güney beyefendiye de büyük emekler sarfederek yazdığı bu kitap içinde en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.”
 

Mikayil Demir-Yozgat Boğazlıyan İHL Derneği Başkanı-22.10.2016: (Whats app mesajı): “Kitabı hala okuyorum, henüz bitirmedim ama Yusuf Güney ağabeyimiz Allah razı olsun müthiş bir emek sarfetmiş gerçekten mükemmel bir eser ortaya koymuş. Onunla aynı payda buluşup imam hatipli olmanın gururunu yaşıyoruz.”
 

Ahmet Özcan-TBMM Başkan Müşaviri-29.03.2017-“Güzel bir çalışma olmuş. Bir çokları için kaynak eser olacak bir çalışma”
 

Abdullah Satoğlu-Şair ve Yazar: 29.03.2017-(Kitabı takdim ettikten 2 saat sonra telefon görüşmesi): “İnanır mısınız kitabın yarısını okudum. Tanıdığım bir çok isme de rastladım. Güzel bir çalışma olmuş, tebrik ederim.”
 

Şu an kitapla ilgili bir çalışma yürütüyor musunuz ?  

Şu an değişik imam hatip okullarımızdan sunum talepleri geliyor. Onlarla meşgul oluyoruz. Şu ana kadar hatırladığım kadarıyla Kayseri’de 7, Ankara’da 9, İstanbul’da 5 ve İzmit’te 2 İmam Hatip Okulunda sunum yaptık. Nereden talep edilirse gidiyor, kitap özelinde imam hatiplerin tabir caizse “Diriliş Hikayesi”ni anlatıyoruz. Hatta İlçelere bile gidiyorum. Ankara’nın Polatlı, Kızılcahamam, Yozgat’ın Boğazlıyan ve Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçelerindeki İmam Hatip Okullarında sunumlar yaptım. Tabii hepsine yetişmemiz belki mümkün değil ama, kimseye hayır demiyor, gücümüz ve imkanlarımız nisbetinde her yere gitmeye çalışıyoruz.

Son olarak kitapla ilgili söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Şunu söyleyebilirim. Öncelikle mensubu olmakla iftihar ettiğim imam hatip camiasının bu kitabı mutlaka okuması lazım. Öğrencileri, hocaları ve eski ve yeni mezunları. Bazı şeyleri çok çabuk unutuyoruz. Geleceğimizi inşa ederken geçmişte yaşadıklarımızı unutmamamız gerekiyor. Diğer taraftan; bu kitap imam hatipli olsun olmasın ilgi duyan herkese hitabediyor. Bugüne kadar sürekli tartışmaların odağında olan bu konuda konuya merak duyan, gerçeklerin ne olduğunu belgelerinden ve tanıkların dilinden öğrenmek isteyen herkes alıp okuyabilir.

Yusuf Güney kimdir ?

“Efendim ben 1965 yılında Kayseri’nin Düver Köyü’nde doğdum. İlkokulu köyümde okuduktan sonra, 1983 yılında Kayseri İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldum. Yüksek öğrenimimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladım.

Meslek hayatıma 1988 yılında o tarihteki adıyla Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nda Stajyer Gümrük Kontrolörü olarak başladım. Meslek hayatımın tamamı gümrük teşkilatında geçti. Sırasıyla Merkez denetim elemanlığı, taşrada başmüdürlük ve tekrar merkezde iki ayrı genel müdürlükte daire başkanlığı, genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlük ve nihayetinde bakanlık müşaviri olarak görev yaptım. 

Görev sürem boyunca birçok yurt içi ve yurt dışı toplantılarda teşkilatımı ve ülkemi temsil ettim. Mesleki olarak yayımlanmış makalelerim ve iki eserim var. Ayrıca bir üniversitemizde ve birçok kurum ve kuruluşta ders, konferans ve seminerler verdim.

Kaynak: Diriliş Postası (İbrahim Kılıç)

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Günün Karikatürü Tümü