Tepebaşı Belediyesi ve Tepebaşı Lions Kulübü tarafından hazırlanan proje kapsamında okul öncesi çocuklara yönelik cinsel istismarın önüne geçebilmek adına ‘İç çamaşırı kuralı’ dersleri verilecek.
Düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, Tepebaşı Lions Kulübü Başkanı Lütfü Pişiren ve çok sayıda davetli katıldı. Hazırlanan proje ile çocukların cinsel şiddete ve istismara maruz kalmamaları adına, onlara kendi düzeyinde ‘İç çamaşırı kuralı’ öğretilecek. Toplamda 4 hafta sürecek olan projede, ilk 3 hafta dersler, son hafta ise, velilerle toplantı yapılacak. Ayrıca çocuklara bahsedilecek konular, kendilerine hissettirilmeden teatral halde çeşitli drama teknikleriyle anlatılacak.
Tanıtım toplantısında konuşma yapan Tepebaşı Belediyesi Çocuk Çalışmaları Birimi personeli Özge Konakçı, çocukların korunması konusunda eksiklerin olduğunu söyledi. Konakçı, “Bakıldığında biz genelde kız çocuklarını koruyamıyoruz. Korumada biraz eksiğimiz var. 5’de 1 kampanyası da daha çok korumaya, önlemeye yönelik ve iş birliğinde koordinasyonu daha da güçlendirecek bir proje. Biz bu projeye 2015’in Mayıs ayında başkanımızın Kentler ve Bölgeler Sözleşmesini imzalamasıyla başladık. Bu sözleşme Avrupa Konseyi’nin 5’de 1 kampanyasını yerel düzeyde uygulatmaya yönelik bir sözleşmeydi. 5’de 1 kampanyası, aslında Avrupa Konseyi’nin, Avrupa’da her 5 çocuktan 1’inin cinsel istismara maruz kalmasından yola çıkarak önleme ve koruma odaklı bir proje. Bunun bir kahramanı var, ‘Kiko’ üzerinden bunu çocuklara oyunla teatral bir kitabı var bunun, bu kitabı okuyarak, etkinlikler yaparak beden korumayı iç çamaşırı kuralını öğretiyoruz. Yani istismara dur demeye yönelik önce çocuktan ve beraberinde velilere de bilinçlendirici toplantılarla bir bütün olarak bu projeyi yürütüyoruz. Okul öncesi gruplarımıza bu etkinliği yapıyoruz. Bu etkinliğimiz 3 hafta sürüyor. Çocuğa, oyunla ve hissettirmeden hafif kulağına fısıldarcasına anlatıyoruz. Bunu da yaratıcı drama teknikleriyle öğretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ardından konuşan Tepebaşı Lions Kulübü Başkanı Lütfü Pişiren, amaçlarının topluma hizmet olduğunu söyleyerek, “Amacımız topluma hizmet etmek, bunun için toplum kaynaklarını bir araya getirerek, ihtiyacı olanların bu kaynaklara katılmalarını sağlamak. Bu konuda velilerin ve çocukların farkındalıklarını arttırmak. Mağdur olan insanların, bu mağduriyetlerini içinde tutmak yerine bunu dile getirerek veya uygun bir dille gerekli mercilere aktararak bu suçu işleyenlerin yanına bırakmamak ve bunların cezalarını görmelerini sağlamak. Diğer eğilimi olan insanlar da vazgeçme anlamında örnek olacak bir şeyler yapılmasını düşündük” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşma yapan Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç ise, son 10 yılda kötü şeyler yaşandığını belirterek, özellikle çocuklar hakkında durumların hiç iç açıcı olmadığının altını çizdi. Başkan Ataç, “Çocuklarımız tabii ki önce ailelerine emanet, özellikle de anneye emanet. Anne çocukla her şeyi paylaşan büyük bir varlık ama ailenin ülkede güven ortamını hissetmesi lazım. Tepebaşı Belediyesi ve Tepebaşı Lions Kulübünün ortak çalışması bugün ve ayın 17’sinde şeyler bir farkındalık oluşturacak. Çocuklarımızı koruyacağız, korurken hukuk desteği çok önemli, aile destekleri çok önemli ve bu şekilde bunu gündemde tutmaya çalışacağız” dedi.