Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen 2016 Ahmet Yesevi Yılı kapsamında, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinde "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak" konulu panel düzenlendi.
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinde "Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak" konulu panel düzenledi. Panel öncesinde milli marşlar okundu; Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Sanatçı Öğretim Elemanları tarafından ilahilerden oluşan bir repertuvarla konser verildi.
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından rektörlük binası konferans salonunda düzenlenen paneli, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek yönetti. Panele, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve Kırgızistan Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çakmaklıoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, programın Ahmet Yesevi’yi sadece anmak için değil, anlamak için de düzenlendiğini söyledi. Anmanın kısa bir an, anlamanınsa bir ömür gerektireceğini vurgulayan Balcı, “Ahmet Yesevi Hazretleri 1166’da vefat etti; ama değerleri, bizlere gösterdiği yol ve ilkeleri, tertemiz inancı, kalbi ve duygularıyla tarihte çok önemli ve büyük bir iz bıraktı. Yüce Allah, Ahmet Yesevi’ye rahmet ve minnet eylesin. Onun amellerini kabul etsin, temiz mirasına sahip çıkan nesillerin yetişmesine izin versin” ifadelerini kullandı.
Oturum Başkanı Şimşek de, Türkiye-Kırgızistan dostluğunun, kardeşliğinin bir nişanesi olarak geldikleri Manas Üniversitesinde gördüklerinden ve üniversitenin ulaşmış olduğu seviyeden çok etkilendiklerini ifade etti. Şimşek, “Bir dünya üniversitesi olma yolunda gerçekten önemli mesafe kaydetmiş olan Manas Üniversitemizi, gönül huzuruyla tebrik etmek istiyorum” dedi.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasında, Hoca Ahmet Yesevi’nin bir dava insanı olduğunu belirterek, Yesevi’yi ölümünün 850’inci yıl dönümünde anmak için bu paneli düzenlediklerini belirtti. Yesevi’nin Anadolu’da da pek tanınmadığına işaret eden Yıldız, vefatının 850. yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak yaptıkları girişimlerle bu yılın 195 UNESCO üyesi tarafından oy birliği ile Ahmet Yesevi Yılı olarak kabul edildiğini ifade etti.
Panelde öğrencilere Yesevi’nin hayatı ve bıraktığı mesajlar hakkında bilgi veren Yıldız, Ahmet Yesevi’den günümüze 4 büyük eser kaldığını hatırlattı. Orta Asya’daki Türklerin, 751 yılında Araplar ile Çinliler arasında yapılan savaştan sonra İslam dinini tercih ettiğini anlatan Yıldız, geniş ufuklu hoşgörü insanı Ahmet Yesevi’nin 99 bin öğrenci yetiştirdiğini söyledi.
Ahmet Yesevi’nin vaktini verimli geçirdiğini ifade eden Yıldız, Yesevi’nin vaktini, ibadete, talebe yetiştirmeye ve kimseden bir şey beklemeden alın teriyle kazanmaya ayırdığını bildirdi.
Türkiye’nin Türkistan’da kurduğu Ahmet Yesevi Kazak Türk Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgi veren Yıldız, panelin sonunda Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından hazırlanan Divan-ı Hikmet kitabını, Yesevi için bestelenen eserlerden oluşan CD’yi ve hikâye kitabını Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi kütüphanesine hediye etti. Rektör Prof. Dr Balcı da Prof. Dr. Musa Yıldız’a plaket takdim etti.